Fotograf: Francois Lenoir/TT

Odlat kött lockar riskkapitalet

Odlat kött, konstgjorda ägg, kött med konstgjort blod med metallisk smak. Det bubblar av nya matinnovationer på väg ut på marknaden - påeldat av riskkapital från bland andra Peter Thiel, Bill Gates och Google Ventures.

Dagens jordbruk och kött-, ägg- och mejeriindustri är ett högst ineffektivt sätt att producera ätbart protein. Det går att göra såväl billigare som med hjälp av mindre jord, vatten och energi. Och det kommer att bli nödvändigt i framtiden. Dagens produktion och konsumtion av kött svarar för 18 procent av de totala växthusgaserna i världen, mer än transportsektorn.

LÄS ÄVEN: "Folk ser på klimatförändring som om det vore en film"

Dessutom finns uppskattningar om att världens köttkonsumtion kommer att öka med drygt 70 procent fram till 2050 om dagens ökningstrend håller i sig och tillväxtländer som Kina och Indien fortsätter att ta till sig västerländska matvanor. De flesta bedömare är på det klara med att en sådan utveckling med dagens traditionella köttproduktion får förödande konsekvenser för miljön, om den ens är möjlig med de begränsade resurser som står till buds när det gäller framför allt vatten men också ur klimatsynpunkt.

Faktaruta

Nya bolagen som fått kapital:
Impossible Foods Innovation
Utvecklar vegetabiliskt producerat kött inklusive blod. Investerare: Microsoftgrundaren Bill Gates, Googles riskkapitalbolag Google Ventures och hongkongmiljardären Li kashing. Modern Meadow
Innovation: 3D-printar kött från stamceller från djur.
Investerare: Peter thiel, tidig investerare i bland annat Facebook och Paypal. Hampton Creek Foods Innovation 
Producerar ägg från ett dussintal växter. Investerare: hongkongmiljardären Li kashing. Beyond Meat Innovation 
Kött tillverkat direkt av växter i stället för omvägen via djur. Investerare: twittergrundarna Biz Stone och Evan Williams samt Microsofts grundare Bill Gates.

Enligt en studie från Oxford University skulle teknik med odlat kött generera 96 procent mindre växthusgaser jämfört med traditionellt producerat kött. Inte konstigt att det bubblar av innovativa projekt för att finna framtida lösningar, och att tunga investerare vädrar stor potential.

Impossible Foods är ett av de senaste tillskotten av nya, innovativa matföretag. Bland finansiärerna finns bland andra Microsoftgrundaren Bill Gates, Googles riskkapitalbolag Google Ventures och Hongkongmiljardären Li Kashing.

Bolaget har så här långt dragit in drygt en halv miljard kronor i riskkapital.

Impossible Foods har kommit ett steg längre i ambitionerna att på konstgjord väg framställa något som på sikt ska kunna ersätta dagens djurbaserade köttproduktion.

LÄS ÄVEN: Svenskarna handlar allt mer mat över nätet 

Grundaren, Patrick Brown, en sextioårig biokemist från Stanford, har nämligen fått sitt vegetabiliska "kött" blodigt genom att ha utvecklat ett vegetabiliskt blod med hemoglobinmolekyler som därmed ser ut som och smakar precis som blod, med den där metalliska smaken.

Bolaget har redan börjat provsälja hamburgare via food truckar i Kalifornien och räknar med att i slutet av nästa år börja producera i större skala.

Ett annat köttinnovationsbolag, Hampton Creek Foods, vars matlaboratorium i San Francisco ligger granne med internetbolag som Twitter och Airbnb, har också utvecklat en produkt kallad Beyond Eggs. Den fungerar precis som vanliga hönsägg i bakning och matlagning och ger samma smak och ska dessutom vara billigare, hälsosammare och hållbarare.

I stället för från höns kommer äggen från ett dussintal växter, bland annat ärtor, bönor och durra.

Modern Meadow, som backas upp av den legendariske IT-investeraren Peter Thiel, ska ta tekniken ett steg till i matutvecklingen och 3D-printa kött från stamceller, lager för lager.

Det är en liknande metod som Googlegrundaren Sergey Brin finansierar i ett forskningsprojekt i Holland där man serverade den första odlade hamburgaren för ett drygt år sedan.

Bolaget Beyond Meat, där Twittergrundarna Biz Stone och EvanWilliams samt Bill Gates finns med bland finansiärerna, bygger precis som Beyond Eggs på en process där kött tillverkas direkt av växter i stället för att gå omvägen via djur.

LÄS ÄVEN: Succé för ekologiskt - blir rekordår för KRAV

Beyond Meats kycklingfria kycklingbitar, av den typen som serveras på de flesta snabbmatsställen, finns redan i dag att köpa i Sverige.

Men än så länge finns inte mycket annan aktivitet när det gäller köttinnovation i Sverige.

"På Chalmers har en liten grupp arbetat med odlat kött i liten skala. Jag är ganska säker på att det inte finns något kommersiellt projekt i Sverige. Antagligen är allt lättare i USA. I EU finns regler kring novel food. Det innebär helt enkelt att ny mat ska vara alldeles säker och hur visar man det? ", säger Stellan Welin, professor i bioetik vid Linköpings universitet.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST