Fullt drag på Framtidsdagen 2014

Reflektioner från Framtidsdagen - så ser banbrytarna på framtiden. Hur ska man möta digitaliseringen, urbanisering och den cirkulära ekonomin?

Under tisdagen ägde Veckans Affärers fullsatta Framtidsdag rum på Hilton i Slussen i Stockholm.  Partners var Besqab, Groth & Co, Svenskt Tenn, Vattenfall, Vinnova och ÅF. Det övergripande temat för dagen var de tre megatrenderna digitaliseringen, urbaniseringen och den cirkulära ekonomin. 

Först ut var professor Peter Hopkinson som berättade om den cirkulära ekonomins möjligheter. Han frågade deltagarna om de visste vad som händer med produkten de säljer efter att de sålt den. Kedjan tar nämligen inte slut efter försäljningen.

Bland paneldeltagarna fanns den digitala rådgivaren Mikael Kazarnowicz. Han konstaterade att digitaliseringen har rivit isär scenerna, det vill säga de stora arenorna där någon sänder ut ett budskap. Istället har det bildats massor av små nischade arenor, som i sin tur har en egen mindre publik. 

LÄS ÄVEN: Hållbarhetsdagen: Snart bor vi alla i smarta hem

Ola Sars från Spotify Business berättade om affärsmöjligheterna i det nya landskapet där stora datamängder snabbt kan analyseras. "Om det regnar i Skövde en eftermiddag så vet vi vilken musik McDonalds ska spela för att öka försäljningen."

Lisa Renander från Hus 24, som är ett co-living space och co-working space för startups, Niklas Aronsson från Linas Matkasse och Robin Reznik från Uber berättade om affärsmöjligheterna som följer av urbaniseringen. "Fördelen med en stad är att det finns en kritisk massa med personer med samma intressen", berättade Renander. "Co-living kan handla om att pensionärer, eller entreprenörer, som har något gemensamt bor tillsammans. Eller varför inte alla ministrar?", fortsatte hon.Under kvällen tillkännages vinnarna av Svenska Innovationspriset och Innovationspriset Student. 

De nominerade till Svenska Innovationspriset 2014:
Klädbolaget Houdini som anammat cirkulärt tänkande i en bransch där slit och släng fortfarande är kutym.

Pumbolaget Xylem som har använt digitaliseringens möjligheter till att skapa smartare pumpar.

Säkerhetsbolaget Yubico som har gjort det lätt att logga in med en och samma USB-nyckel till hela internet.

De nominerade till Innovationspriset Student 2014:
LUP, som Jakob Arnö ligger bakom, hjälper transportbolagen att optimera sina transporter.

Mevia, som Linnea Olsson ligger bakom, har utvecklat en smart läkemedelsförpackning som påminner patienten att ta medicin och registrerar när medicinen tas ur förpackningen.

Swiftcourt, som Johan Hedén Hultgren ligger bakom, är ett digitalt verktyg som gör det lättare att lösa små tvistar, utan att gå via de långsamma allmänna domstolarna.


Vilka som vann i de respektive kategorierna kan du läsa om i nummer 45-46 av Veckans Affärer som finns i butik 5 november, eller på VA.se.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST