Fotograf: Magnus Hjalmarsson Neideman/TT

Hon blev stenrik på att skugga Bill Gates

Hon har utvecklat och investerat i IT-bolag lika länge som sin gamla dejt Bill Gates. Ann Winblad delar med sig av mer än ett kvarts sekels erfarenhet från den amerikanska västkustens hetaste bolag.

"HEJ. " Det är all svenska hon kan, Ann Winblad, född i Minnesota dit hennes farfarsfar Johan Arwidson kom från Småland i slutet på 1800-talet, gifte sig med en annan svensk immigrant, Amanda, och fick sex barn.

"Kanske bytte han namn när han kom till ellis Island där många valde just Winblad efter Ulla Winblad. I entreprenörskretsar brukar jag ofta få frågan om jag är släkt med Hjalmar Winblad", berättar hon med ett leende för en uppmärksam publik på entreprenörsgalan 2014 som arrangeras av Founders Alliance och som i år går av stapeln i Artipelags fantastiska lokaler.

Hon har varit med sedan programvaruindustrins födelse och startat bolag samtidigt som Bill Gates, som hon för övrigt också dejtade under en period, hon är en av få kvinnor som grundat riskkapitalbolag i USA och den enda med svenska rötter.

Faktaruta

Ann Winblad:
Född: 1950 i Red Wings i Minnesota.
Familj: Ogift, inga barn.
Bor: San Fransisco.
Karriär: Över trettio års erfarenhet från mjukvaruindustrin. År 1975 grundade hon Open Systems tillsammans med tre kollegor från Federal Reserve Bank. Jobbade som strategikonsult för IBM, Microsoft och PWC för att 1988 starta riskkapitalbolaget Hummer Winblad Venture Partners tillsammans med John Hummer.

"Jag är också den absolut kortaste riskkapitalisten", säger hon och skrattar när vi ses för en intervju efter galans slut.

LÄS ÄVEN: Hon ska äga 5 bolag innan 40

Det har hon dock sett till att kompensera genom att alliera sig med en av de längsta i branschen, John Hummer, tidigare basketspelare i Seattle Supersonics.

Hon hade inte alls tänkt sig en framtid som riskkapitalist men John Hummer, som var fast besluten att starta USA:s första riskkapitalbolag inriktat enbart på mjukvarubolag tillsammans med Ann Winblad, gav inte upp.

"Jag sade nej kanske femtio sextio gånger men han fortsatte att stalka mig. efter sex månaders avvisande hade han blivit smartare och listat ut hur jag fungerade. Det blir du eller någon annan och om du inte tar det kommer du att bli djupt olycklig, sade han. Det fungerade bättre." Efter en lyckad resa med sitt första bolag, Open Systems, var Ann Winblad helt inställd på att göra det igen. Bli serieentreprenör.

Men sedan träffade hon John Hummer.

"Jag hade snackat med en hel del folk om olika startupidéer men med börskrascher och ett bakslag i teknikindustrin var det väldigt osäkra tider.

Så John hade tur på det sättet också", säger hon och ler. År 1988 gav sig Hummer Winblad Venture Partners ut på jakt efter pengar till sin första fond. Deras envisa natur visade sig vara deras bästa tillgång. Det tog ett och halvt år innan den första investeraren var på plats.

"Vi fick 133 nej. Till slut sade nummer 134 ja och vi startade fonden." I dag, 26 år senare, förvaltar Hummer Winblad Venture Partners drygt 1 miljard dollar i sina fonder, har tolv anställda och är fortfarande enbart inriktade på mjukvarubolag. Att vara branschspecialist visade sig vara en framgångsfaktor. Att ha följt industrin sedan start har säkerligen inte heller varit i vägen.

Samma år som Bill Gates och Paul Allen startade Microsoft, 1975, hade Ann Winblad fått nog av ett trist jobb som programmerare på den amerikanska centralbanken Federal Reserve Bank. Hon tog med sig tre av de bästa programmerarna och startade mjukvarubolaget Open Systems.

"Paul Allen, som jag lärde känna när vi skulle välja operativsystem till vår mjukvara, försökte övertyga oss om att använda Microsoft DOS. Det gjorde vi så småningom men till en början gick vi med Novell vilket var jättebra för oss. " Bill Gates träffade hon inte förrän 1984. De var båda huvudtalare på en konferens och lärde känna varandra under den efterföljande middagen.

LÄS ÄVEN: Sveriges batteridrottning slår till igen

"Vi blev väldigt goda vänner och dejtade varandra under en period. I dag umgås vi med Bill och Melinda Gates och träffade dem nyligen över en middag."

För att försörja sig under utvecklingstiden jobbade Ann Winblad och de andra tre grundarna till Open Systems som konsulter på dagarna. På nätterna skrev de kod.

"Vi var tvungna att hålla igen lönerna till våra anställda, så jag övertalade dem att acceptera låga löner och subventionerade matbiljetter. Jag hade nämligen kommit på hur jag skulle utnyttja socialförsäkringssystemet i Minnesota." När Ann Winblad och de andra grundarna en tid senare blev erbjudna externt kapital tackade de nej. Open Systems hade snabbt kommit på fötter och var vinstdrivande.

Efter sex år sålde de bolaget till Computer Associates för 15 miljoner dollar.

"Mycket pengar då, lite i dag. Mina tre medgrundare var helt överväldigade över att vi lyckats få bolaget att växa och kände att, 'wow', det här var större summor än vad de någonsin skulle få chans till i hela sitt liv. Så vi sålde." Med pengar i fickan och många nya vänner på västkusten tog hon så småningom sitt pick och pack och flyttade till San Francisco.

Efter tjugofem år som vd i Hummer Winblad Venture Partners har hon sett många bolag passera revy.

"Vi underskattade styrkan och makten i musikindustrin som då inte var villig att förändras. Det var länge sedan nu men det är vår absolut största besvikelse. " Hon jämför med det förändringstryck som det amerikanska bolaget Uber nu utsätter taxiindustrin för.

"Vi är inte investerare i Uber, men vi kan absolut se samma dynamik. Konsumenterna älskar det, chaufförerna gillar det och det är helt enkelt en mycket bättre modell. Taxibranschen gillar det förstås inte men turligt för Uber har de inte samma makt som musikindustrin."

Förutom alla bolagen som med nya affärsmodeller rider på digitaliseringen och mobilboomen ser hon artificiell intelligens som en stark tekniktrend som "ser ut att vara precis runt hörnet".

"Röstigenkänning och röststyrning är en annan trend liksom internet of things, totalt överhajpad. Min kyl kommer snart att veta mer än vad jag vet själv, men det kommer aldrig få ske hos mig. Jag kommer alltid ha en dum kyl."

LÄS ÄVEN: Idén som gjorde henne rik - och kan revolutionera läkemedelsbranschen

Ann Winblad, som besökt Stockholm flera gånger vid det här laget, anser att den svenska huvudstaden har alla möjligheter att bli ett litet Silicon Valley.

Men det saknas en viktig faktor. En plantskola, ett dragplåster typ Google.

"Om exempelvis Mysql hade varit ett Stockholmsbolag och inte blivit uppköpt av Oracle utan vuxit till ett stort fristående bolag. Då hade det kunnat ge upphov till många nya svenska mjukvarubolag."

 

Winblads 5 tips:

1. "Din kultur, din mission och ditt kunderbjudande särskiljer dig. Det är det som attraherar såväl kunder som medarbetare."
2. "När du når framgång så kom ihåg att lära andra."
3. "Du måste starta med fantastiska produkter. Fokusera sedan snabbt på hur du bygger ett bra företag."
4. "Du kan inte vara en ö. Samarbeta och ta tidigt reda på var du passar in i ett större perspektiv."
5. "Kompromissa aldrig när du anställer. Sätt ribban högt och anställ inte om du inte hittar rätt person. Det är det intellektuella kapitalet som avgör din framgång, inte det finansiella."

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.