Fotograf: Nordic Sugar

Svenska sockerjätten som valt bort naturgasen

Svenska sockerkungen Nordic Sugar har lyckats minska sin energianvändning med 60 procent under de senaste åren - genom att välja bort naturgasen.

Nordic Sugar är kanske mest känt för svenska folket för sockret med varumärket Dansukker i butikerna. Det verkar i en energiintensiv bransch och känner ett särskilt ansvar för minskad miljöpåverkan. "Engagemanget att bli ännu mer energieffektivt genomsyrar hela företaget. Sedan 1990 har vi lyckats minska energianvändningen med 60 procent och koldioxidutsläppen med 40 procent", säger vd Bengt Högberg.

Under 2013 har företaget investerat 215 miljoner i bland annat en ny ångtork och ny sockerkoksanläggning. Traditionellt sker tillverkningen av socker genom eldning med naturgas, men med den nya ångtorkmaskinen kan processen i stället ske genom överhettad ånga – som sedan kan återanvändas.

LÄS ÄVEN: Familjeägt knäckebrödsföretag före sin tid inom hållbarhet

Naturgasbehovet minskar med motsvarande 150 000 MWh vilket kan jämföras med värmebehovet av minst 7 500 villor under ett helt år. Vid millennieskiftet investerades 700 miljoner i Örtoftafabriken där varje enskild motor försågs med frekvensformare som drog ner energianvändningen från 20 MWh till 4 MWh. I åtta år har man levererat fjärrvärme till Lunds energibolag Kraftringen.

Faktaruta

E-PRIZE 2014:
E-Prize är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer. Det är näringslivets mest prestigefulla energipris och belönar små och stora företag i Sverige, som på ett innovativt och effektivt sätt arbetar för att spara energi. Och samtidigt skapar bättre affärer. 
Priset delas ut den 8 oktober.

Fabriken i Örtofta kräver mycket energi, men genom utvecklingen av mottryckskraft kan ångan i sin tur producerar el genom att passera en turbin och generator. "Det har resulterat i att vi i dag producerar en hög andel el själva, 12–13 MWh, och köper in enbart 2–3 MWh", kommenterar Bengt Högberg. Som vd för sockerkoncernen ser han ljust på framtiden. "Det vi gjort i år är ett jättesteg på vägen. Det är ett årligt gnet och vi kommer att fortsätta varje år med att arbeta med olika delar i processen för att bli mer energieffektiva."

Omsättning: 3 000 Mkr.
Resultat: 584 Mkr.
Antal anställda: 441.
Besparing: Minskad energiförbrukning med 40 procent och koldioxidutsläpp med 60 procent sedan 1990.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST