Fotograf: Erik Schuss

"8 enkla tips för att bli framgångsrik företagare"

Drömmer du också om att starta eget - men kommer inte till skott? Missa då inte Isabella och Pingis bästa knep för att bli en framgångsrik företagare. "Det är egentligen inte så svårt", menar de i senaste avsnittet av "En economistas podcast".

Det finns några väldigt vanliga misstag som nästan alla gör när de startar eget företag, menar Isabella och Pingis som i veckans avsnitt av "En economistas podcast" bjuder på sina bästa knep för att bli en framgångsrik företagare.

"De flesta misstagen är egentligen väldigt enkla att undvika", säger Isabella.

Här är deras 8 allra bästa knep:  

 1. Skaffa en idébok
  Skriv ner alla affärsidéer som dyker upp i huvudet. Vänta några veckor innan du utvärderar dem igen, och var kritisk; finns det verkigen en efterfrågan på marknaden för din idé?
 2. Hitta flera intäktskällor
  Att bara ha en intäktskälla innebär stor risk. Hitta flera sätt att tjäna pengar inom ramen för samma affärsidé.
 3. Sälj inte bara din egen tid
  Begränsa dig inte till att tjäna pengar per arbetstimme. Bygg en affärsmodell som kan generera pengar även när du inte arbetar.
 4. Hitta rätt partner
  Det funkar inte att göra allting själv. Våga hitta en partner som kompletterar dig - och lär dig att delegera.
 5. Kom ihåg att skriva avtal
  Vad är det som gäller när vinsterna väl kommer? Hur värderas era insatser? Det kan kännas onödigt till en början, men när det väl blir diskussion är det ovärderligt att ha ett tydligt avtal.
 6. Starta med liten budget
  Skala ner idén så mycket som möjligt så att du kan komma igång med liten budget och inte tvingas bli beroende av externa investerare eller lånade pengar.
 7. Tvinga dig att "stänga av" ibland
  Det tar enormt mycket tid att driva företag. Planering och driv är avgörande – men kom ihåg att varva ned ibland också.
 8. Fråga dina vänner!
  Att göra en marknadsundersökning är ovärderligt – och väldigt dyrt. Men genom att berätta om din idé för dina kompisar och be dem om feedback kan du få ovärderlig information - och en första kundstock - helt gratis.  

Lyssna på programmet i spelaren ovan eller på iTunes. Glöm inte att klicka på prenumerera och ge gärna podden ett betyg.

Du kan också höra av dig med dina egna erfarenheter och tankar om ekonomi och karriär. Skicka ett mail till economista@va.se.

Diskutera gärna avsnittet på Twitter under hashtaggen #VAEconomista.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST