Fotograf: String Furniture

Stringhyllan - sinnebilden för det nya sextiotalet

"Böckerna ska tala, hyllorna tiga!" Den klassiska bokhyllereklamen passar som handen i handsken in på en svensk inredningsklassiker. I den nästan svävade tunga volymer på väggen, utan mycket synligt stöd.

Fråga: En folkkär och stilbildande bokhylla, som under mer än ett årtionde fanns i snart var mans hem. Lätt att köpa, ta hem och montera.

Ledtrådar: Man behöver ingen åttkantsnyckel för att sätta ihop den, och den har inget förnamn. Blev det för svårt?

Livlina: Konstruktören hette Nils Strinning, hans namn går igen i hyllnamnet. Just det – stringhyllan förstås! Sinnebilden för det nya sextiotalet, tillsammans med tonårsrummen med ep-skivor och läderlappsfåtöljer.

Och den finns fortfarande att köpa; det finns till och med specialsajter med uppåt hundra inspirationsfoton för den som vill inreda sitt hem med den här ständigt aktuella klassikern.

LÄS ÄVEN: Invandrarprodukter från A till Ö

Det började dock med något helt annat, ett diskställ. Nog vore det mycket mer hygieniskt med bestick och tallrikar som torkade i luften än att de skulle gnos med en kanske inte så fräsch tygtrasa? Nyckeln blev förmågan att lägga mjuk skyddande plast på tunna metalltenar – med den tekniken kunde ingenjören och formgivaren Nils Strinning tillsammans med producenten Arne Lydmar skapa diskstället modell Elfa i slutet av 1940-talet.

År 1949 utlyste så Bonniers folkbibliotek en tävling om en ny praktisk bokhylla. Nils och hustrun Kajsa Strinning sände in det vinnande förslaget: skruv, nätgavlar och hyllplan blev tillsammans en stringhylla. Eller två, eller tre. Framgången var ett faktum, i synnerhet sedan stringhyllan visats på Svenska slöjdföreningens stora arrangemang Hälsingborgsutställningen 1955, H55. Konceptet förgrenades: i dag hittar vi golvhyllor, hallbord, vitrinskåp och chiffonjéer i stringutförande. Stringmöbler blev en del i den moderna livsstilen.

MER HISTORIA: 50-talets foodtruck - bortglömd men före sin tid

I dag finner vi stringhyllor i nyproduktion hos företaget String Furniture AB, med verksamhet i Sverige och Japan. Däremot lever det plastade trådsystemet från diskstället Elfa sitt eget liv. Koncernen Elfa säljer i dag trådkorgar till exempelvis hyllor och garderober över hela Europa. De hyllor man finner i Elfas sortiment är lika luftiga och lättmonterade, men bygger på en annan teknisk lösning än stringhyllan.

Relaterade artiklar


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA