Fotograf: Startuppodden

Svensken som byggde Android - och snoppade av Google-grundaren

Hampus Jakobsson sålde sitt bolag till en mobiljätte för fyra år sedan för 1 miljard kronor. Innan dess hade han och hans kollegor hunnit bygga Android - och snoppa av Google-grundaren Sergey Brin. Nu berättar han om sin resa.

"Google ringde oss 2007, de var rätt stressade av iPhone, som precis hade kommit ut då", berättar Hampus Jakobsson, en av sex grundare till TAT i det nya avsnittet av podcasten Startuppodden.

Idag finns programvaran Android i sju av åtta nya smartphones. Det få vet är att Android skapades av ett gäng svenska programmerare och designers. Ett team från Malmöbaserade The Astonishing Tribe, TAT, skapade hela användargränssnittet, komplett med alla appar och allt till Googles första telefon, GPhone.

I tio månader satt TAT:s gäng hos Google i Mountain View, och Google älskade svenskarna. Så mycket att när programvaran skulle lanseras i telefonen hade man bara ändrat en enda grej: I klockan, som låg som en bakgrund på skärmen, hade Googles utvecklare lagt in gravyren MALMO, som en hyllning till svenskarna.

"Då fattade vi hur fett jobb de tyckte vi hade gjort."

Men det var på vippen att det inte blev något. Redan efter en kort tid lyckades en av TAT-designerna snoppa av självaste Sergey Brin när han kom in i rummet och började visionära om ett nytt sorts nytt tangentbord, på baksidan av telefonen, som han tyckte GPhone borde ha.

"Jag kom precis in i rummet när det hände, och jag tänkte direkt - nu är det kört. Nu kan vi packa våra väskor."

Men lyckligtvis fick de vara kvar. När Hampus sedan pratade med Andy Rubin, ansvarig för hela GPhoneprojektet, fick han tvärtom om beröm.

"Du ska veta en sak om Googlegrundarna. De har tusen idéer varje dag. 999 av dem är komplett värdelösa. De behöver höra det. Det gör dem bara med mänskliga."

The Astonishing Tribe grundades 2002 i Malmö av ett gäng killar med bakgrund i den svenska demoscenen. De designade användargränssnitt för nästan alla stora telefontillverkare: SonyEricsson, Samsung och Motorola.

Idag driver Hampus Jakobsson säljaccelerationstjänsten Brisk.io, och investerar i och sitter i styrelsen för en rad startupbolag. Om detta, hur det gick till när de sålde TAT till Blackberry för 1 miljard kronor, och hela sin entreprenörsresa berättar han om i intervjun i podden.

Läs mer eller lyssna på gamla avsnitt på Startuppodden.se

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.