Bara bestäm dig

När vi gör det här numret roar jag mig med att räkna antalet kvinnor på bild. i det här numret av VA har vi 39 personer på bild. Av dem är 24 kvinnor. inte så dåliga siffror för att vara ett affärsmagasin, om du frågar mig.

Det är förstås inte en slump att det ser ut så. För sexton år sedan drog vi i gång kartläggningen av näringslivets mäktigaste kvinnor.

Sedan dess har vi varje år rankat de mäktigaste kvinnorna, en lista som för varje år bara har väckt ännu mer uppmärksamhet. Samtidigt har vi i samma nummer passat på att fylla resten av innehållet med artiklar på samma tema. Fast resten av tiden under de här sexton åren har det, ärligt talat, mest varit business as usual. det vill säga, mest gubbar på bild. inuti veckans Affärer. På omslaget av veckans Affärer. För att det är så det ser ut i näringslivet, inte minst på högre positioner. Brukar det heta.

Men det är slut med det nu.

För ett och ett halvt år sedan lanserade vi "nya" veckans Affärer. det här är det trettionde numret sedan vi tydliggjorde vår redaktionella profil i början av år 2013 och på sexton av våra hittills trettio omslag har det varit en kvinna. det går bara man bestämmer sig. Om man gräver lite djupare och vågar välja andra perspektiv. i det här numret av veckans Affärer har vi granskat hur det ser ut med fördelningen av antalet män och kvinnor i en av Sveriges viktigaste framtidsindustrier, it och telekom. Och visst är det på ett sätt dyster läsning.

"Ligger man på 25 procent är man i princip bäst. Jag tycker att det är pinsamt", konstaterar Erik Ringertz som är vd för itkonsultbolaget Netlight, ett av Sveriges mest uthålliga snabbväxande bolag som jobbar målmedvetet med att förändra statistiken.

Samtidigt har vi i vår granskning valt att lyfta fram några av kvinnorna som ändå lyckats slå sig fram och pratat med flera vd:ar för några av Sveriges största digitala bolag som alla beslutat sig för att göra något åt saken. det går att förändra. Bara du bestämmer dig.

Ulf Skarin, chefredaktör på Veckans Affärer. Ät gärna en lunch med mig - jag står för notan, du för idéerna! Mejla på ulf.skarin@va.se eller tweeta @UlfSkarin.

I det här numret (37-38) får du inte missa vår granskning av bristen på kvinnor inom Sveriges kanske viktigaste framtidsindustri. Fast vi har hittat några av kvinnorna som lyckats ta sig fram. Läs bland annat också om nystarten för en av landets viktigaste entreprenörer och hur du gör för att bli en proffsminglare.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST