Fotograf: Uber

Uber låter privatpersoner ta betalt för att plocka upp samåkare

Uber lanserar idag sin nya tjänst - som ska få oss att samåka mer. Den är ännu en uppstickare i den växande delningsekonomin.

Idag lanserar Uber sin nya tjänst Uber Pop. Taxibolaget gör nu det möjligt för privatpersoner att ta betalt för att ta med samåkare i bilen, skriver SvD. "Vi ser det som ett komplement till det existerande ekosystemet med allt från kollektivtrafik och bilpooler till taxi och hyrcyklar. Det finns en massa bilar på våra vägar, men de utnyttjas inte i särskilt hög grad," säger Robin Reznik som är vd på Uber i Sverige.

Den svenska genomsnittsbilen står stilla 23 av dygnets 24 timmar. Under ett år transporterar sig bilen 12 000 kilometer och har under dessa i snitt 1,5 passagerare. Här finns en stor potential att minska antalet bilar på våra vägar. Ubers nya samåkningstjänst har redan lanserats i Paris, Bryssel och Berlin. Man är inte först med idén, runt om i världen finns liknande tjänster som lyckats mer eller mindre bra. I USA finns Lyft, i Europa finns Blabla Car och i Sverige har den ideella rörelsen Skjutsgruppen kopplat samman resenärer i flera år. 

Uber har blivit kända världen över för sin app som vänt upp-och-ner på taxibranchen och företaget är ett av de mest välfinansierade bolagen i Silicon Valley, med tunga investerare, exempelvis Google och Goldman Sachs, i ryggen. Uber Pop kommer att fungera precis som Ubers vanliga app. Passageraren betalar en bestämd summa, som baseras på rest sträcka och restid, till föraren. Transaktionen sköts helt elektroniskt och kvittot kommer via e-post. Samåkningsalternativet kommer dock att vara betydligt billigare, enligt Uber kommer en resa med Uber Pop vara mer än 60% billigare än traditionell taxi, skriver SvD. "Tjänsten är utformad så att det ska vara attraktivt för en bilägare att dela bilen med andra, men prisläget ska inte vara så högt att man kan tänka sig att ha det som ett leverne. Det ska täcka en del av kostnaderna för att äga en bil," säger Robin Reznik.

MER UBER: Hajpat taxibolag värderas rekordhögt

Vem som helst kan dock inte erbjuda en plats i sin bil. Uber ställer flera krav på föraren. Du måste ha fyllt 21 år och haft körtkort i minst tre år. Dessutom kommer företaget göra ett utdrag ur brottsregistret och intervjua personen som sökt att bli förare. Efter detta kommer föraren att utbildas och först då kan denne börja använda tjänsten. För fordonet finns också ett antal krav. Det måste ha fyra dörrar, vara besiktigat, kan inte vara äldre än från 2005 och måste vara försäkrat. 

Ubers nya tjänst är ännu en uppstickare inom delningsekonomin. Motivationen bakom delningsekonomiska lösningar är att hitta bättre och mer effektiva sätt att dela existerande resurser i samhället. Enligt en rapport från PwC väntas den globala delningsekonomin växa kraftigt under de kommande åren, från 15 miljarder dollar i år till 355 miljarder dollar år 2025. En annan tjänst som alltid nämns när delningsekonomin diskuteras är Airbnb.

MER AIRBNB: Så blev killarnas "hotell" värt 70 miljarder

Uber tror att Uber Pop kan komma att förändra hur vi transporterar oss i Sverige. "Vi tror att det här kommer att tas emot väldigt bra. Fördelarna för samhället är så pass stora att alla kan hålla med om det. Det känns bra att få vara med om att leda delandeekonomins utveckling i Sverige," säger Robin Reznik.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.