Fotograf: Kammarkollegiet

Testamente över 100 miljoner kronor kan ha städats bort

Ett arv på omkring 100 miljoner kronor efter en avliden friherrinna utan arvingar är föremål för en rättsstrid. Kvinnan påstås ha önskat att en 52-årig man skulle ärva henne. Men testamentet går inte att hitta och kan ha städats bort av en myndighet.

En friherrinnas testamente skulle kunna ha gjort en 52-årig man från Stockholm till mångmiljonär. Men testamentet går inte att hitta, och kan ha städats bort av Allmänna Arvsfonden. Nu ska regeringen avgöra frågan, som handlar om minst 100 miljoner kronor. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Den 87-åriga friherrinnan hade inga arvingar och därför ska hennes tillgångar, om annat testamente saknas, tillfalla Allmänna Arvsfonden. För fonden skulle de omkring 100 miljoner kronorna motsvara ungefär 20 procent av intäkterna för året.

Efter att 87-åringen dött skickades en representant till friherrinnans lägenhet på Östermalm bland annat för att hitta värdehandlingar och ett eventuellt testamente. Men lägenheten, som ligger i en fastighet som friherrinnan ägde, var översållad med papper i ordning. 

Därför anlitades en städfirma som skulle slänga skräp, men spara handlingar som verkade viktiga. Men efter att storstädningen var klar och 40 ton sopor slängst så återfanns inget testamente, berättar DN.

Att ett sådant skulle finnas kunde två personer intyga. De kunde dessutom beskriva hur mappen som testamentet skulle ligga i, såg ut.

De två hävdar att friherrinnans vilja var hennes styvson skulle ärva henne. I en utredning av Länsstyrelsen står det klar att friherrinnan och sonen stod varandra mycket nära och betraktade sig som förälder och barn.

Kammarkollegiet ansåg dock inte att styvsonen skulle få ärva kvinnan. 

Nu kommer frågan att avgöras av regeringen, som har det yttersta ordet i arv som rör mer än två miljoner kronor.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA