Fotograf: Momentum Machines

Lovar gourmetburgare till priset av snabbmat - och förlorade jobb

I San Francisco driver ett gäng ingenjörer med bakgrund på Tesla och NASA ett företag som lovar gourmetburgare till snabbmatspriser. Deras uttalade mål är inte att göra dagens snabbmatsanställda effektivare, utan att göra dem arbetslösa.

Ett gäng ingenjörer med bakgrund på bland annat NASA och Tesla arbetar på en maskin som ska tillaga hamburgare snabbare, billigare och bättre än dagens alternativ. Gourmetburgare till snabbmatspriser och överflödiga anställda är framtiden. Det berättar Singularityhub.com

I ett garage i San Francisco finns Momentum Machines hamburgerrobot som ska revolutionera snabbmatsbranschen. 

Roboten fungerar som ett sorts löpande band för hamburgare. Ingredienser till burgarna samlas i automatiserade behållare och hackas och skärs sedan omedelbart innan de serveras. Robotarnas fördel är att de kan förbättra hygienen, göra färskare hamburgare och standardisera tillagandet. Och de gör det snabbt. I dagsläget kan roboten göra en burgare på 10 sekunder. Enligt Momentum Machines är kvaliteten på hamburgarna högre än de som tillagas traditionellt.

För Momentum Machines grundare, Alexandros Vardakostas, är målet klart. 
"Vår apparat ska inte göra de anställda effektivare. Den är tänkt att göra sig av med dem", säger han till Singularityhub.

Burgarroboten ska spara pengar på flera sätt: genom färre mänskliga kockar, mindre administration, och därför att maskinen kräver mindre utrymme än människor.

Momentum Machines menar att restaurangerna kan satsa besparingarna på bättre ingredienser och erbjuda gourmetburgare till snabbmatspriser. 

Men Momentum Machines nya robot har väckt oro i vissa läger. Motståndarna ser framför sig att många av snabbmatsindustrins 3,6 miljoner anställda i USA kommer att göras överflödiga.

Momentum Machines vill mildra utvecklingen genom att subventionera yrkesutbildningar för de som förlorar jobbet genom företagets maskiner. Därtill menar företaget att antalet ingenjörer och tekniker kommer att öka - eftersom någon måste sköta om robotarna.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Vice vd:n som pausar karriären för att bli 'skibum' i Alperna: ”Har fått mig att bli en lyckligare människa”
  2. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  3. Topp 10: Hetaste köplägena på Nordens börser just nu
  4. Domen: Här är bristerna som gör att Tesla Model 3 ratas av inflytelserika Consumer Reports
  5. Housestjärnan Axwell pumpar in pengar i hennes bolag – ska städa haven på plast
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. FI övervägde att dra in tillståndet för Avanza Pension – som istället varnas och bötfälls
  5. Två styrelseledamöter köper aktier i Swedbank

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.