1 av 10
Bildspel: Svensken Johan Petter Johansson fick 1891 patent på sin vidareutveckling av skruvnyckeln då han gjorde den ställbar och därmed skapade skiftnyckeln vi är vana vid idag. Fotograf: Wikimedia

10 världskända innovationer du kanske inte visste var svenska

Från termometerskalor på 1700-talet till gratissamtal på 2000-talet. Innovationerna från vårt lilla land är många, och viktiga, men har du verkligen koll på vilka de är?

Att svenskarna är duktiga på bolagsbyggande och innovation är knappast något nytt. Redan på 1700-talet visade Anders Celsius, mannen bakom termometerskalan, att svenska uppfinnare var att räkna med. Idag är det it-succéer som Spotify och Skype som sätter Sverige på innovationskartan och varje år påminns vi om var dynamitens fader, Alfred Nobel, kommer ifrån.

Dynamiten, termometerskalan och gratissamtalen är dock knappast det enda värdefulla svenskarna har bidragit med. I själva verket ligger svenska uppfinnare bakom flera viktiga, till och med livsnödvändiga, prylar som många kanske inte känner till.

Sajten Sweden, Sveriges officiella landssajt, har samlat tio innovationer många inte vet är svenska. Klicka dig igenom bildspelet ovan och se hur många du känner igen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.