1 av 5
Bildspel: Privat Fotograf: BILDSPEL: Biljana Pehrssons resa till toppen - så gjorde hon. 1978: Biljana är åtta år och det ska snart visa sig att hon är duktig på matte. Redan på högstadiet får hon göra praktik på KTH.

Miljardaffär första veckan på nya jobbet

Första vd-jobbet fick hon vid 32 års ålder, vid 43 är hon en av börsens färskaste och yngsta vd:ar. Första veckan på nya jobbet gjorde hon en miljardaffär. Så här tog sig Biljana Pehrsson till toppen.

Samma vecka som Biljana Pehrsson tog över Kungsleden gjorde hon 2013 års största fastighetsaffär på 5,5 miljarder. Så här tog hon sig dit.

1970

Fyra månader var hon när föräldrarna flyttade från Belgrad i Jugoslavien till det förlovade landet i norr som skulle ge dem arbete och barnen en bättre framtid. Biljana Pehrsson växte upp i Jordbro och Haninge. Hårt arbete och kämpaglöd har format henne.

"Mina föräldrar kom som ungt par till ett nytt land. SFI och introduktion var det inte tal om. Det var bara att ställa sig vid svarven och börja jobba. Mamma började som kallskänka. De arbetade hårt, men ville studera", berättar Biljana Pehrsson.

1986
Därför gladdes de säkert när det visade sig att äldsta dottern var ett mattesnille. Bäst i klassen i högstadiet valdes hon ut till en veckas praktik på KTH.

"Där såg jag en dator för första gången. Stor och svartvit, detta var i mitten på 80-talet och vi hade maskinskrivning på skolschemat. Jag kände direkt att wow, här vill jag gå."

1989
Efter tre år på teknisk linje var hon nitton år och redo för ellinjen på KTH. Men kom inte in. Det blev lantmäteri i stället.

"Och det var ju tur för det visade sig oerhört intressant", säger hon och skrattar. "Jag trivdes varenda minut där."

Första jobbet tjatade hon sig till. Tio år senare var hon vd för bolaget.

1993
Historien är att hon jobbade extra i en Kenzobutik under studietiden. Butiken skulle öppna i NK, som då precis startade om som entreprenörsvaruhus. NK-koncep-tet fascinerade henne så mycket att hon ringde Håkan Karlsson, vd för Centruminvest som utvecklade fastigheten. Han projektanställde henne på en månad. Som förlängdes.

1996
När centruminvest, vars verksamhet var att äga och hyra ut stora kommersiella fastigheter, såldes startade han Centrumutveckling, en konsult för fastighetsutveckling. Biljana Pehrsson, nu projektledare, följde med.

"Då lärde jag mig fastigheter från grunden. I Västermalmsgallerian på Kungsholmen var jag med från första planeringen till färdig galleria. Den platsen var ett problemområde när vi gick till Familjebostäder och lade fram förslaget."

2002
Efter att ha varit vice vd i fyra år tog hon över som vd för Centrumutveckling. Att bli vd vid 32 år gammal var ... stort! Jag var ung. Och det var ett skifte att gå från hands on-projektledare till strategisk vd och ledare."

Men hon lyckades. Bolaget gick från 25 till 100 anställda under hennes vdperiod.

"Vi blev ett stort konsultbolag, ett fullservicehus för att driva köpcentrum och detaljhandelsfastigheter."

2007
Många studiekamrater har klättrat och varit utomlands. Biljana Pehrsson har varit på samma bolag sedan examen.

"Jag började tänka på att byta bolag och jobba utomlands."

Då fick hon en invit från en headhunter om att bli utvecklingschef för Ikea i Ryssland. Men det visade sig att Ikea själva redan anställt någon på det jobbet. Hennes man.

Maken var då vd för Centrumutvecklings dotterbolag i Malmö. Hon var inte bara hans fru utan även hans chef - en situation som inte var helt enkel, erkänner hon och skrattar.

"Dotterbolagen drevs väldigt självständigt, men det är klart att det blev lite komplicerat ..."

Flytten till Moskva löste flera problem. I stället för Ikea blev det riskkapitalbolaget East Capital för Biljana Pehrssons del.

"Ett finansiellt bolag - då finns det något nytt för mig att lära. De behövde någon som kunde styra och bygga upp deras investeringar på fastighetssidan."

Som den observante ser kom krisen året efter.

"Vi fick en väldigt tuff period. Men bara att ha varit med om det är roligt. När jag lämnade hade vi ett tredje affärsområde med 15 anställda."

Hon berättar engagerat om den exceptionella situationen i Moskva och skrattar ofta åt minnen. Ingen ville sälja, det var svårt att komma in. Alla väntade och väntade. Kontantsamhället gjorde att det inte fanns banker som tvingade fram försäljningar och konkurser.

"I efterhand kan jag se att det var tur. Vi hade förlorat pengar i Moskva. I stället köpte vi mycket i Baltikum och Ukraina."

Biljana Pehrsson lämnade Moskva 2010 för huvudkontoret i Stockholm.

2011
Relationen med kungsleden inleddes med ett styrelseuppdrag 2011.

2013
"När frågan kom om vd-jobbet kände jag att det går ju inte - jag sitter ju i styrelsen. Men när frågan återkom kände jag att det faktiskt vore väldigt kul."

Men det var viktigt för henne att det var en ordentlig rekryteringsprocess med flera kandidater och en extern rekryteringsfirma. Hon har inte heller samma styrelseordförande, Håkan Bryngelsson, som hon hade som ledamot. I dag leds Kungsledens styrelse av Göran Larsson.

Biljana Pehrsson har varit på sin post i ett knappt halvår. Hittills tycker hon att det går bra.

"Kungsleden har haft det tufft. Det är ett turn around-projekt med målet att vara ett av de största och mest framgångsrika fastighetsbolagen i Sverige om tre år."

Samma vecka som hon började gjorde hon den största affären på den svenska fastighetsmarknaden under 2013. Då köpte Kungsleden GE:s svenska fastighetsbestånd för 5,5 miljarder kronor.

Uppdraget är att bygga en aktivt förvaltad fastighetsportfölj, att koncentrera beståndet till tillväxtområden i storstäderna och växa med lönsamhet.

Just långsiktighet och koncentration bedömer hon som sina främsta styrkor som ledare.

"Jag har en förmåga att förstå sammanhang och komma fram till konklusioner, att staka ut en väg, en riktning och följa den långsiktigt."

Följt den utstakade Kungsleden från Abisko till Kebnekaise har hon dock inte gjort. Men hon ska.

"Men yngsta barnet är bara två år. Så det får nog vänta lite."

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.