Fotograf: A.M. Ahad

"Skriv på avtalet, Ullared"

Idag sörjer tusentals bangladeshier sina nära och kära som dog i Rana Plaza-kollapsen för ett år sedan. Sedan dess har ett avtal mellan internationella företag och fackförbund upprättats för att höja säkerheten i fabrikerna. Men flera  svenska företag, däribland Gekås i Ullared, har fortfarande inte skrivit under.

Vi är ett härligt shoppingparadis för alla som gillar att handla fyndsmart! Så skriver Gekås i Ullared på sin hemsida. Varje år säljer företaget bland annat 1,2 miljoner par byxor och 13 miljoner par strumpor och företagets totala försäljning uppgår till 4,7 miljarder kronor per år. Människor vallfärdar dit från hela landet för att fynda billiga kläder och konsumtionsvaror. Frågan är dock om klädarbetarna får betala dyrt för det billiga priset.  

Bland ett antal andra svenska företag har Gekås nämligen valt att inte skriva på det avtal som förbinder internationella företag att höja säkerheten inom klädindustrin i Bangladesh, så att arbetarna ska kunna jobba i byggnader som inte brinner upp eller rasar ihop.

Avtalet, The Bangladesh Accord on Fire and Building Safety , förbinder företag att betala för oberoende fabriksinspektioner. Det kom till av lokala och internationella fackförbund efter en av de värsta industriolyckorna i världen: Rana Plaza-kollapsen. Över 1 100 människor krossades i rasmassorna. Ytterligare 2 500 människor skadades allvarligt, många amputerades. Hela 415 barn miste en förälder enligt en rapport från ActionAid.

Idag, ett år efter olyckan, har drygt 150 företag från 20 länder skrivit på avtalet. H&M var först ut i maj 2013. Några andra svenska varmärken som skrivit på är Brothers, Gina Tricot, Hemtex, ICA, KappAhl, Lindex, New Wave Group, Polarn o Pyret, Sandryds, Åhléns och snart även MQ och Stadium.

Noggranna inspektioner i företagens leverantörsfabriker har påbörjats och går att följa via offentliga protokoll som läggs upp på hemsidan. I september beräknas 1500 fabriker ha inspekterats. Det är en unik mobilisering som saknar motstycke inom internationell handel.

Inga svenska företag var inblandade i Rana Plazaolyckan. Men den bristande säkerheten på landets klädfabriker är ett strukturellt problem och olyckor och bränder drabbar arbetare gång på gång. Många fabriksbyggnader är dåligt byggda, har ogiltiga tillstånd (eller giltiga baserat på underlag som ägarna själva skickat in, snarare än inspektioner), saknar nödutgångar och brandskyddsutrustning. Avsaknad av branddörrar, sprinklersystem och för tungt lastade våningsplan är några av de faror som uppdagats i de inspektioner som har gjorts sedan avtalet kom till.

Därför har alla företag som handlar från Bangladesh ett ansvar för att se till att en liknande olycka inte sker igen. Enligt FN:s ramverk för företag och mänskliga rättigheter har bolagen ett tydligt ansvar att förebygga kränkningar av mänskliga rättigheter i sina leverantörsled. Gekås fyndpriser får exempelvis inte sättas på bekostnad av arbetarnas säkerhet.

Ett år efter Rana Plazaolyckan vill vi påminna svenska företag om ansvaret för arbetarnas liv och säkerhet. Cellbes, Ellos, Fristads, Gekås, Haléns, Intersport, Joy och Team Sportia: skriv på avtalet!

Benton Wolgers,
Vice ordförande Fair Trade Center

Viveka Risberg,
Kanslichef Swedwatch


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.