1 av 6
Bildspel: BILDSPEL: "När gruvan i norr är helt igång kommer den att generera ungefär 1 miljon dollar i intäkter. Varje dag." Klicka vidare för fler bilder från reportaget. Fotograf: KNC Miner

"Vår pryl äter el och spottar ut pengar"

Svenskbolaget KNC Miner har blivit världsledande på några månader under den digitala guldruschen och har haft en tillväxt som nästan saknar motstycke bland svenska företag. Så här gjorde de.

På huvudkontoret på Birger Jarlsgatan i Stockholm träffar jag två av grundarna till ett av Stockholms just nu hetaste uppstarter. Bolaget är världsledande i sitt skrå, har kunder i över 120 länder och kan tacka digitaliseringen för sina framgångar. Spotify? 

Nej, företaget i fråga heter KNC Miner och säljer utrustning till bitcoinentusiaster världen över. Och trots att de funnits i mindre än ett år har de lyckats med något som musiktjänsten Spotify, som huserar lite längre upp på samma gata i huvudstaden, inte har klarat på sex år. De tjänar pengar.

Förra året utbröt bitcoinfeber. Intresset för den digitala valutan steg till skyarna och växelkursen följde efter. Det är på den här digitala guldruschen som KNC Miner har tjänat sina pengar. De har gjort det genom att ta fasta på en lärdom från svunna tiders guldgrävare. Det säkraste sättet att bygga en förmögenhet under en guldrusch är inte att gräva själva - utan att sälja hackor. 

Hackorna de säljer är kraftfulla datorer för att utvinna bitcoin. Den omskrivna digitala valutan är uppbyggd så att den som tillhandahåller datorkraft till huvudboken, själva kärnan i bitcoinnätverket, belönas med nyskapade bitcoin. Mer datorkraft ger fler bitcoin vilket föder en teknisk kapprustning. 

När Sam Cole och Andreas Kennemar, grundare och delägare i KNC Miner, får frågan om hur mycket de har sålt för totalt, tittar de på varandra ett slag. Sedan tar Sam Cole fram sin mobil med ett skratt. Där finns försäljningssiffran. 80 miljoner dollar visar skärmen. 

Wall Street Journal skriver att ni har gjort 15 miljoner dollar i vinst. Stämmer det? 

"Det är mycket spekulationer kring det där. Men vi går med vinst, visst gör vi det, och vi behöver inte låna en krona. Vi har sagt nej till massor av venture capital-bolag som vill investera i oss. Vi behöver inte deras pengar så vad ska vi med dem till?", säger Andreas Kennemar. "Vi satsade 50 000 kronor för att sätta upp ett aktiebolag, det är hela vår investering. Och det är inte normalt. Vi är ett av de största crowdfundingprojekten som skett", tillägger Sam Cole. 

När KNC Miners Jupiter lanserades i början av oktober förra året var det den första kommersiella ASIC-datorn för bitcoin. ASIC-chip (application specific integrated circuit) är uppgiftsspecifika och mer energieffektiva än chip som kan omprogrammeras. 

Gensvaret blev enormt. Bara under första veckan såldes utrustning för 7 miljoner dollar till kunder i 120 länder, enligt bolagets egna uppgifter. Bolagets första bokslut kommer först i juni i år. Någon gång under andra kvartalet i år lanserar KNC Miner nästa modell, Neptune. Den är redan slutsåld trots att den kostar 10 000- 13 000 dollar styckevis. 

Bitcoinfebern, precis som andra guldruscher, har stundtals varit kaotisk. Stora förmögenheter har vunnits och förlorats. Bråk, bluffar och misstro har varit vanligt. Kort sagt har det varit lite Vilda Västern. Även KNC Miner har en turbulent historia. "Vi ljög stenhårt hela tiden." Så beskriver Andreas Kennemar strategin de använde för att nå den position de har i dag inom bitcoinvärlden som ett respekterat och lönsamt företag. 

Sam Cole och Andreas Kennemar träffades för fyra år sedan på ett projekt för att flytta en bank från Sverige till Danmark. Sam Cole är engelsman och IT-arkitekt i grunden och har designat bankinfrastruktur både i Europa och i Sverige medan Andreas Kennemar kommer från IT-finanssidan och har bland annat byggt upp börsplattformar. När bankflytten var avklarad startade de en gemensam konsultfirma med uppdrag från många svenska banker och finansinstitutioner. 

I januari 2013 började de utvinna bitcoin på hobbynivå. Snart beställde de utrustning från ett amerikanskt företag som utlovade betydligt större effekt. Men efter några månaders väntan hade datorerna fortfarande inte kommit och de insåg att de var långt ifrån ensamma om att ha blivit snuvade. 

Då bestämde de sig för att själva ge sig in i leken. 

"Efterfrågan var helt enorm. Folk skrek ju efter den här produkten, och tekniken fanns där. Den behövde bara sättas samman. Vi kände att det här kan vi göra bättre", berättar Andreas Kennemar. 

Deras nätverk i IT- och finansvärlden förstod inte riktigt vad som fängslade duon. 

"Bitcoin, vad är det? Ring oss igen om en månad när ni har tröttnat", fick de höra av sina gamla uppdragsgivare. 

"I april skrev vi på ett stort bitcoinforum att vi skulle ta fram Jupiter, en ASIC-dator för bitcoin. Vi visste att det fanns en möjlighet att göra det i Sverige. För här finns väldigt mycket kompetens tätt samlad." 

Strax gick de ut och lovade att visa upp en fungerande produkt innan den 1 oktober. En farlig deadline i ett community som utsatts för många företag som lovar runt men håller tunt och rena bluffmakare. 

"Men det gällde att vara först. Hade vi sagt att vi skulle leverera i januari 2014 hade vi inte sålt en enda enhet", säger Andreas Kennemar. 

Av en slump hittade han en högintressant kontakt på nätverkssidan Linkedin. 

Det var Marcus Erlandsson som arbetade på Orsoc, ett chiputvecklingsföretag med kunder som Ericsson, ABB och försvarsindustrin. De hade precis den specialkunskap som Kennemars och Coles vågspel behövde. Efter en lunch var Orsoc med på tåget. Nu inleddes en manisk jakt att nå målet. 

Fram till den sista september arbetade de sju dagar i veckan och upp till 15 timmar per dag. Licenser skulle skaffas, personal rekryteras, order handläggas, och inte minst översvämmades de av frågor från kunderna. Borta i Asien uppvaktade Orsoc sina kontakter på chipfabrikerna. 

"Vi hade kurirer som gick över gränserna med halvledare i attachéväskor för att skynda på allt. En av fabrikerna hade sex månaders förberedelsetid innan man skulle få åka till deras fabrik. Men då hade vi ju inte ens funnits i sex månader. Men med hjälp av bonusar fick vi ändå deras specialister att jobba treskift för oss", berättar Andreas Kennemar. 

Till slut var ASIC-chippet färdigtillverkat. En process som kan ta uppemot två år hade förkortats ned till några månader. 

Men det betydde inte att KNC Miner var i hamn. När chippet väl anlände i Sverige återstod nämligen bara ett dygn av deadlinen och ännu återstod att sätta ihop det till en fungerande dator. 

I en fabrik någonstans i Mellansverige påbörjade KNC Miner och fabrikens specialister arbetet med Jupiter. Nästan trettio personer var samlade kring samma bord. 

"När vi hade jobbat i 18 timmar med chippet var det dags att testa. Kortslutning direkt. Vi prövade ett till chip. Samma sak." 

"Nu var ganska många bleka, inklusive jag själv. Ett fel skulle innebära tre månaders väntan. Jag tänkte bara: Överlever vi det här?", säger Andreas Kennemar. 

"Du var inte alls blek, du skiftade i alla möjliga färger", inflikar Sam Cole. 

En liten skruv hade hamnat mellan bordet och chippet och orsakat kortslutningarna. Med en kvarts marginal laddade de upp en video till Youtube som visade för världen att Jupiter fungerade som utlovat. Några dagar senare började de skeppa till kunderna. 

"I normalfallet testar man i två månader. Vi testade i tjugo minuter innan vi gick ut med produkten. Men de funkar än i dag", säger Andreas Kennemar. Det är här lögnen kommer in i bilden. Videon de laddade upp till Youtube visade nämligen en betydligt snabbare produkt än vad de lovat kunderna. 

"Vi sade från början att vår produkt skulle göra 350 GHz. Sedan gick vi ut och sade att vi hade skruvat lite och fått våra chip att bli snabbare. Så här gjorde vi några gånger", säger Andreas Kennemar. 

"Vi visste hela tiden att chippen skulle var snabbare. Vi ljög för att göra kunderna glada och för att förvilla konkurrenterna. De visste inte var de skulle lägga ribban." 

Men det här skapar väl orimliga förväntningar på uppföljaren Neptune

"Ja, vi kan ju inte lova att det kommer bli fantastiskt mycket bättre ..." 

KNC Miner hann trots allt före sina konkurrenter och höll sin egen deadline. Sam Cole kokar ned framgångsreceptet till tre ingredienser. De lyssnade inte på dem som sade att något inte gick, de hade ett team som var helt fokuserat åt samma håll och de hade erfarenhet av att utveckla och sälja komplicerade produkter. 

"Det här hade inte gått med ett annat team. Vi har en mix av förmågor som överlappar varandra precis tillräckligt mycket. Jag förstår chiputvecklingen men jag skulle aldrig lägga mig i den. Överlappar man varandra för mycket i ett sådant här projekt kan man inte samarbeta", säger Sam Cole 

"Hade vi haft ytterligare tio ingenjörer så hade det tagit längre tid. För vi hade haft fler möten och mer administration. Vi har snabba möten varje dag, sedan går vi åt olika håll. Kan vi göra någonting med en person gör vi det med en person", tilllägger han. 

"Våra konkurrenter har gjort fantastiska jobb med att formge sina produkter. Men titta på vår. Sladdarna sticker ut där fram. Men vi har inte fått ett enda klagomål på designen. De vill bara ha den här prylen först. För den äter elektricitet och spottar ut pengar", fortsätter Sam Cole. 

Samma dag som intervjun hålls går den stora bitcoinväxlingssajten Mt. Gox i konkurs. Dagens Industri ropar ut att det nu krävs ett smärre mirakel för att bitcoin inte ska gå under. Men KNC Miner tar den här sortens händelser med ett relativt lugn. 

"Mt. Gox, Silkroad ... Hela bitcoin tar smällar av sådant, visst. Men de måste bort så att bättre företag med erfarenheter från andra branscher kan ta över, för bitcoin är ingen lekstuga längre", säger Andreas Kennemar. 

I början av februari inleddes arbetet med vad de kallar plan B. I en av Försvarsmaktens gamla helikopterhangarer i Boden byggs en datorhall där kunderna för mindre summor ska kunna köpa andelar i ASIC-maskinerna. 

"Det här är förmodligen det största som hänt i Boden på mången god dag", kommenterar Bodens kommunalråd Bosse Strömbäck etableringen. 

"När gruvan i norr är helt i gång kommer den att generera ungefär 1 miljon dollar i intäkter", säger Sam Cole. 

Under vilken tidsperiod? 

"Per dag." 

På frågan om vad de tror att omsättningen kommer att landa på under 2014 skrattar de bara. Men deras planer sträcker sig i varje fall långt bortom den norrländska serverhallen. 

"Det kanske är för tidigt att säga ... Men KNC Miner kommer göra mycket mer än bara utvinning i framtiden. Det finns en hel värld inom kryptovalutorna med banking, sparkonton, handel ... Betalnätverken i Afrika har en enorm affärspotential. Marknaden rör sig fort och vi är beredda att röra oss med den." 

"Men den som säger sig kunna se längre än tre månader framåt inom bitcoin är en lögnare", avslutar Sam Cole. 

LÄS ÄVEN: "Vad en bitcoin egentligen är värd" 

---
Den här artikeln publicerades - med ytterligare bilder och faktarutor - ursprungligen i magasinet. Klicka här för att utan kostnad provläsa ett nummer av Veckans Affärer.   

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST