Fotograf: StockSnap

7 smarta karriärsdrag

Att lära sig manövrera på karriärens spelplan är inget man gör på en dag - men väl en vecka. Här är 7 smarta karriärsdrag från bankchefen att testa när semestern är över.

I en presentation på Hult International Business School gav Truls Birkeland, chef på Nordea i Storbritannien, nyexaminerade studenter värdefulla karriärtips. Birkeland uppmanade studenterna till en vecka fylld av reflektion och gav ett tips för varje veckodag.

Måndag: Kontrollera din verklighetsförankring
Oavsett hur ödmjuk du än är överskattar du med stor sannolikhet hur väl du känner dig själv. Din förmåga att korrekt utvärdera dina möjligheter och se i vilken riktning du borde vara på väg för att nå framgång är inte så bra som du tror. Våga fundera över vad du egentligen blir mest lycklig av att göra karriärmässigt och lär känna ditt professionella jag.

Tisdag: Stressa inte upp dig
Oroa dig inte om du känner att du inte har en plan. Personer som tror att de har hela karriären färdigplanerad vid examen lurar sig själva. Precis som med resten av livet kommer karriären vara en blandning av planering och slump. Överskatta inte dina insikter eller värdet av att planera.

Onsdag: Lita på magkänslan
Eftersom du har mycket mindre koll på vem du kommer vara eller vad du vill göra när du är 40 än du tror borde du lita mer på din egen magkänsla. Lyssna inte så mycket på vänner, föräldrar eller andra som vill ge dig råd utan lyssna på din egen magkänsla när du ska fatta viktiga karriärbeslut. Magkänslan är summan av all din erfarenhet, dina personlighetsdrag och preferenser, och med största sannolikhet mer träffsäker än du tror.

Torsdag: Fokusera på nuet
Fokusera på att göra ditt jobb så bra som möjligt och innan du vet ordet av det kommer möjligheterna presentera sig själva. Möjligheter du varken hade kunnat tänka dig eller planera inför kommer dyka upp som ett resultat av ditt engagemang och dina ansträngningar. Var ambitiös när det gäller resultat och prestationer men se till att utveckla ditt professionella rykte och bygga din karriär en dag i taget.

Fredag: Karriären är inte en stege att klättra på
Att testa på olika roller och få erfarenhet av olika områden under de tio första åren av din karriär istället för att bara försöka klättra uppåt och specialisera dig kan vara din absolut bästa investering jobbmässigt. Att ha testat på olika affärsområden och ha bred kunskap ger dig betydligt fler karriärvägar än om du bara specialiserar dig på en sak.

Lördag: Nätverka och håll dig synlig
Bra nätverkande handlar inte om att bli presenterad för rätt människor på rätt plats utan om att bli sedd och ihågkommen. Inflytande handlar inte om vem du känner, utan om vem som känner dig.

Söndag: Njut av resan
Det finns ingen väg som är rätt så se till att aldrig sluta lära dig och kom ihåg vikten av att njuta av det du gör. Leta efter chefer som utmanar dig på ett positivt sätt och som kan lära dig något. Det är resan, inte destinationen, som gör en karriär, liksom ett liv, bra.

LÄS ÄVEN: 6 sätt att bli lyckligare på jobbet

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST