Fotograf: TT

Nu kryper Stora Enso till korset

Efter Veckans Affärer och TV4 Kalla faktas avslöjande om barnarbete i leverantörsledet i Pakistan kryper Stora Ensos koncernchef Jouko Karvinen till korset och ”ber uppriktigt om ursäkt”.

Vi ber uppriktigt om ursäkt för att vi misslyckats kommunicera tydligt och tillräcklig noggrant om vad vi visste och vilka åtgärder vi planerade när vi gick in i Pakistan , säger Jouko Karvinen i en bulletin som lagts ut på Stora Ensos sajt på måndagsförmiddagen.

Baserat på en extern konsultrapport visar programmet att företagsledningen kände till, inte bara risken för, utan även förekomsten av barnarbete i leveranskedjan, visserligen utanför den egna verksamheten, vid tidpunkten för investeringsbeslutet. Detta stämmer och det var också därför en organisation omedelbart, och inte nu, tillsattes för att i samarbete med våra partners rätta till dessa förhållanden. Vi ber också om ursäkt för att intervjun i programmet gav tittarna ett annat intryck.

Däremot ber Stora Enso inte om ursäkt för det faktum att bolaget gjort investeringen och påbörjat insatser för att bekämpa barnarbete i Pakistan.

Detta arbete kommer att ta tid och vi kommer att öppet rapportera hur det fortskrider , lovar Jouko Karvinen nu.

Vi kan inte omedelbart stänga av leverantörer som har barn i leveranskedjan utan vi måste jobba med att utbilda våra leverantörer och även jobba med de lokala samhällena för att hitta alternativa inkomstkällor för barnens familjer. Att bara överge dessa leverantörer skulle kunna innebära att barnen hamnar i en ännu värre situation , menar Jouko Karvinen.

Nu lovar Stora Enso bot och bättring.
"Vi förstår att det kommer att ta tid och krävas total transparens för att återfå ert förtroende och det förbinder vi oss till. Det står klart att vi skulle också proaktivt ha kommunicerat frågan om barnarbete i leveranskedjan när vi meddelade våra planer på att investera i Bulleh Shah i Pakistan. Vi kunde ha varit tydligare i vår hållbarhetsredovisning, Global Responsibility Report 2012, även om vi inte hade genomfört investering vid den tidpunkten. Vi belyser frågan tydligare i Global Responsibility Report 2013, som nyligen har publicerats, men det är uppenbart att vi inte bara ska titta på riskerna, utan även den faktiska förekomsten av barnarbete." 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.