Helena Helmersson toppar listan över näringslivets 101 mäktigaste kvinnor. Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor 2014

VA har rankat de mäktigaste kvinnliga börs-vd:arna, entreprenörerna, direktörerna, styrelseproffsen, ägarna och opinionsbildarna. Och superettan, som driver den viktigaste framtidsfrågan i börsens största bolag.

Helena Helmersson är näringslivets allra mäktigaste kvinna 2014
Helena Helmersson
driver den viktigaste framtidsfrågan i börsens största bolag. H&M:s hållbarhetschef är inte bara näringslivets mäktigaste kvinna 2014. Hon sitter ocksa på en makt som sträcker sig långt utanför företagandets inskränkta gränser.

Hennes & Mauritz, H&M, är ett av Sveriges starkaste varumärken och en av de mest beundrade svenska entreprenörs- och export- succéerna genom tiderna. Men bolaget vinner också alltmer internationell respekt för sitt hållbarhetsarbete, både vad det gäller miljö och mänskliga rättigheter. Och det i den svåra och hårt kritiserade globala textilbranschen.

Hållbarhetschefen Helena Helmersson har då rmed makt att förändra världen till det bättre för många människor i många länder. Men hennes arbete blir också avgörande för om H&M:s hela affärsmodell kommer att visa sig långsiktigt hållbar. Som Sveriges största börsbolag och som globalt marknadsledande i konfektionsindustrin mot massmarknaden sätter H&M tunga och många avtryck i allt bolaget gör.

Hittills har Helena Helmersson tagit kliv efter kliv till nya resultat, nya samarbeten, dragit på H&M ledartröjan pa omra de efter område i hållbar affärsutveckling. I koncernledningen rapporterar hon direkt till vd Karl-Johan Persson.

Modeindustrin kan som få andra branscher påverka och prägla människors värderingar och beteenden. Och som en av världens största enskilda kunder till den fort- farande arbetskraftsintensiva textilindustrin kan H&M med små medel radikalt förändra livet för miljoner arbetare, oftast kvinnor i utvecklingsländer, och deras familjer.

Därför har Helena Helmersson av Veckans Affärer korats till Näringslivets mäktigaste kvinna 2014.

Läs vår intervju med Helena Helmersson i nummer 9-10 av Veckans Affärer. Klicka här för att provläsa utan kostnad.

HELA LISTAN:

12 mäktigaste börs-vd:arna
Samtliga kvinnliga vd:ar på Stockholmsbörsen har rankats efter bolagens börsvärde den 7 februari 2014.

15 mäktigaste entreprenörerna
Grundare som rankats efter bolagets omsättning, potential och deras eget inflytande i bolaget i dag.

30 mäktigaste direktörerna
Direktörer som fått poäng utifrån företagets omsättning och vidden av det egna ansvarsområdet.

18 mäktigaste styrelseproffsen
Rangårdnade efter antal uppdrag i Sveriges 500 största företag med en omsättning över 200 Mkr, inflytande i dessa bolag och övriga uppdrag.

10 mäktigaste ägarna
Rankade efter omsättning i bolagen de har en betydande ägarandel i och deras inflytande i bolaget.

15 mäktigaste opinionsbildarna
Placerade efter genomslag och antalet omnämnanden i näringslivspress vägt mot potential att förändra och påverka.

MISSA INTE: "Därför utser vi näringslivets mäktigaste kvinnor"
MISSA INTE:
 "Kvinnlig vd säkrast för företaget"

Relaterade artiklar