Magdalena Andersson, Sveriges nästa finansminister? Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT

15 mäktigaste opinionsbildarna

Opinionsbildarna är placerade efter genomslag och antalet omnämnanden i näringslivspress vägt mot potential att förändra och påverka.

1 Magdalena Andersson, 47
Ekonomisk talesperson, Socialdemokraterna
Läs mer: "Är hon Sveriges nästa finansminister?"

2 Lina Thomsgård, 35
Konsult pr-byrån Frau
Grundaren av Rättviseförmedlingen med sitt stall av jämställdhets- och hållbarhetsföreträdare har just lämnat över ledningen och gått tillbaka till sin pr-firma.

3 Annie Lööf, 30
Näringsministern Centern
Sveriges näringsminister måste slåss hårt för att behålla makten. C har aldrig haft så låga siffror. I skrivande stund 2,8 procent.

4 Margot Wallström, 59
Projektdirektör Postkodlotteriet
Socialdemokraten som blev EU- kommissionär i stället för partiledare har lämnat partipolitiken. Som mångfaldsdirektör med en fond pa 60 miljoner kan hon fortsätta göra skillnad. 

5 Stina Billinger, 33
Hållbarhetschef Storebrand & SPP
Pendlar mellan Oslo och Stockholm och för en ständig dialog med bolagen som den norska finans- och försäkringsjätten förvaltar. Siktar betydligt bredare med podcasten Kjell och Klortanten .

6 Carina Lundberg Markow, 54
Chef ansvarsfullt ägande och ansvar Folksam
En av de mest högljudda i kampen för det goda företagandet. Passion for Business har utsett henne till näringslivets bråkigaste kvinna och pressen citerar henne gärna.

7 Maria Rankka, 38
Vd, Stockholms handelskammare
Stockholms näringsliv har en stark företrädare i debattören och tidigare vd:n i tankesmedjan Timbro. Bygg fler bostäder och mer tunnelbana är bara några av hennes krav. 

8 Anna Kinberg Batra, 43
Gruppledare Moderaterna
Ordförande i finansutskottet som gått Handels och som tillsammans med finansminister Anders Borg håller i den moderata ekonomiska politiken. 

9 Brit Stakston, 52
Konsult JMW
Mediestrateg och hängiven före­språkare av sociala medier. Finns du inte pa Facebook finns du inte, är ett av hennes budskap till svenska före­tag och företagsledare.

10 Isabella Löwengrip Spångberg, 23
Bloggare, Blondinbella AB
Sveriges mesta bloggare med 1,2 miljoner besökare under en vanlig vecka (!) uppmanar sina med­systrar att starta eget och har Veckans Affärer som startsida pa sin laptop.

11 Catharina Lagerstam, 51
Konsult Quaestus
Årets ryggrad i VA 2010 när hon slog larm om HQ Banks övervärde­rade portfölj. Nu protesterar hon mot de nya hårda reglerna för bankstyrelseledamöter.

12 Elisabeth Thand Ringqvist, 41
Vd Företagarna
F d McKinseykonsult som läm­nade alla uppdrag i Centerpartiet när hon blev bas för Sveriges alla småföretagare. Hennes medlemmar rankade nyligen just det partiet som det mest företagarvänliga.

13  Katrine Kielos, 30
Krönikör Aftonbladet
Feminist som varken är rädd för att synas eller höras och som skrivit Det enda könet där hon slår hål pa myten om den ekonomiske man­nen.

14 Viveka Risberg, 47
Kanslichef Swedwatch
Ständigt med tummen i ögat pa svenska bolag utomlands. Den se­naste rapporten från hennes obero­ende Sidafinansierade research­organisation handlade om OS i Sotji.

15 Anna Ryott, 41
Vd Swedfund
Från reklambranschen via Uni­cef till statens eget riskkapitalbolag med mottot fattigdomsminskning med hållbart företagande . Investe­rade senast i en indisk sjukvårdskedja.

TILLBAKA: "Hela listan: Näringlivets 101 mäktigaste kvinnor"