Fotograf: Kockums

Blir Saab räddningen för 250 ubåtsingenjörer?

Det har skurit sig rejält mellan Försvarets Materialverk och Kockums tyska ägare. Nu kan försvarskoncernen Saab bli räddningen för Kockums 250 utbåtsingenjörer i Malmö.

Försvarskoncernen Saab kan komma att ta över Kockums ubåtsdel genom att anställa Kockums ubåtsingenjörer för att bygga ubåtar.

Efter att det helt hade skurit sig mellan Försvarets Materielverk, FMV, och Kockums tyska ägare Thyssen Krupp gav FMV förra veckan Saab i uppdrag att titta på om Saab, eller någon annan, kan bygga nästa generations ubåtar åt svenska staten i stället för Kockums. Saab ska få max 25 miljoner kronor att göra studien, som ska ta en månad.

Kockums 250 ubåtsingenjörer i Malmö skulle egentligen inte ha tillräckligt mycket att göra från och med den här månaden efter att Thyssen Krupp blockerat Kockums både från att exportera ubåtar och från att ta en order från FMV. Om Saab tar över ubåtsbyggandet är tanken att bolaget, enligt uppgift, även ska ta över ingenjörerna. Ritningarna till den framtida svenska ubåten A26 äger FMV, eftersom de är utvecklade med skattebetalarnas pengar.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant