Fotograf: Wikimedia Commons

Svårare för kvinnor att jobba hemifrån

Kvinnliga tjänstemän har sämre möjligheter än män att jobba på distans - trots att de jobbar effektivare hemifrån.

Enligt en undersökning från Yougov, på uppdrag av Canon, har kvinnliga tjänstemän sämre möjlighet att jobba hemifrån än sina manliga kollegor.

60 procent av kvinnliga tjänstemän uppger att de har möjlighet att jobba hemifrån medan hela 75 procent av männen svarar ja på samma fråga. Det uppger Canon i ett pressmeddelande avseende undersökningen. Både män och kvinnor uppger att den största drivkraften bakom viljan att jobba hemifrån är att slippa restiden. Enligt undersökningen värderar kvinnor i högre utsträckning än män det faktum att man blir mer effektiv när man jobbar hemifrån.

Det är en förbluffande stor skillnad mellan kvinnor och män i det här fallet. Vill man vara en attraktiv arbetsgivare på morgondagens arbetsmarknad måste man kunna erbjuda moderna och flexibla arbetsmetoder. Då krävs sannolikt att man ser över både policies och rutiner, men även att infrastrukturen med åtkomst och hantering av information, ger samma möjligheter att arbeta på distans som på kontoret , kommenterar Linn Kryss, marknadschef B2B på Canon, undersökningen.

MISSA INTE: "Kvotering lyfter kvinnor - hotar mediokra män"

Undersökningen visar att det är lättare för tjänstemän i chefsposition att jobba på distans. För tjänstemän utan personalansvar uppgav enbart 59 procent att de hade möjlighet att jobba på distans.

Vad gäller nackdelarna med att arbeta hemifrån uppges att inställningen skiljer sig åt något mellan kvinnor och män. Männen uppgavs ha ett större behov av att kunna bolla frågor och prata med kollegor direkt än kvinnorna som i större utsträckning än männen såg praktiska problem i form av att inte komma åt information eller kunna skriva ut dokument som ett hinder.

MISSA INTE: "Därför utser vi näringslivets mäktigaste kvinnor"

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.