Fotograf: Wikimedia Commons

De 5 mobilspelen som drar in mest pengar

Spelbolaget som ligger bakom två succéspel drar in flera miljoner dollar - om dagen. Här är mobilspelen som genererar absolut störst intäkter.

Finska spelföretaget Supercell ligger bakom två av spelen som drar in mest pengar i USA. Bolaget hade nästan 900 miljoner dollar i intäkter förra året enligt Financial Times, vilket gör Supercell till ett av världens mest framgångsrika mobilspelsföretag.

Succéspelen som ligger bakom bolagets framgång är Clash of clans och Hay day. Båda spelen släpptes i App store sommaren 2012 och förra året lanserades även appar för Android. I slutet av 2013 genererade de två spelen mer än 2 miljoner dollar om dagen.

Illka Paananen, en av Supercells grundare, berättar att många spelar Clash of clans och Hay day 9-10 gånger om dagen. Spelbolagets appar laddades ner i en rasande fart efter en reklamkampanj under Super bowl. Enligt en hackare ska spelföretagets intäkter nu ha ökat ytterligare och vara över 5 miljoner dollar om dagen.

Även svenska King tjänar bra med pengar på snabba, sociala mobilspel. I slutet av förra året flaggades för en nära förestående notering på Nasdaq-börsen och bolaget uppgavs vara värt över 30 miljarder kronor. Den stora kassakon är pusselspelet Candy Crush Saga.

Enligt uppgifter har King 225 miljoner aktiva spelare och en omsättning på 23 miljoner kronor per dag.

MISSA INTE: "Intervju: Mannen bakom Sveriges mest okända storbolag"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.