Fotograf: Miriam Bederoff Eriksson

"Entreprenörsmorsan" fixar nya företag

Det bubblar ordentligt av nystartade IT-företag i Stockholm. Och fler ska det bli. Jessica Stark har satt upp en central mötesplats för entreprenörer och finansiärer som behöver hjälp i starten.

Stockholm har seglat upp som ett starkt IT-nav i konkurrens med städer som Berlin, London och San Francisco. Men fram till sommaren 2013 var det något som saknades. En central mötesplats för entreprenörer och finansiärer, med betoning på central.

För Jessica Stark, som jobbat i tio år inom entreprenörsvärlden med allt från Venture Cup till affärsinkubatorn Sting där hon var marknadschef i fem år, blev behovet allt tydligare.

"Alla jag mötte verkade lika förundrade över det faktum att det inte fanns en central mötesplats för entreprenörer i Stockholm när intresset och behovet var så stort", säger hon.

I slutet av 2011 lämnade hon anställningen på Sting för att starta Stark Kommunikation. Relativt snart blev hon uppringd av Stings vd Pär Hedberg.

"Han tyckte att jag skulle undersöka möjligheterna att starta den mötesplats för IT-entreprenörer som alla saknade. Så jag gjorde en förstudie."

Förstudien visade som förväntat ett stort behov men samtidigt en kalkyl som var minst sagt utmanande. Att sitta centralt kostar pengar, något som entreprenörer i nystartade bolag inte är kända för att ha särskilt gott om.

"Det måste vara schysta hyror annars faller syftet", menar Jessica Stark.

Lösningen fanns i partnersamarbeten. På kort tid fick hon med sig tunga venture capital-aktörer på tåget som Cisco, MTGx, Schibsted Growth, Northzone, Creandum och GP Bullhound men även statliga aktörer som Industrifonden och Vinnova. Partner som entreprenörerna gärna ville ha en relation med.

Med inspiration från bland annat Betahouse i Berlin, en mötesplats för kreativa näringar och digitalt entreprenörskap tog hon beslutet att starta Start Up People of Sweden, SUP46. Men inte helt själv. Under processens gång hade hon fått höra om Sebastian Fuchs, som efter att ha startat KTH:s studentinkubator gick i liknande funderingar som hon själv. De slog ihop sina påsar och hittade sedan den tredje grundaren, Nathalie Nylén som startat sitt första företag när hon var 18 år och som utbildat sig i processledning på Hyper Island.

Det är i en 1 272 kvadratmeter stor lokal på Regeringsgatan vi möts. Redan entrén, där lastpallar blandas med rokokoinspirerade stolar med rosa klädsel, ger en känsla av skaparglädje. I den centralt belägna köksdelen finns förutom fin- och fulkaffe det obligatoriska pingisbordet och fotbollsspelet.

Här, i SUP46 lokaler, sitter sedan juli förra året entreprenörer inom internet, medier, mobil och spel i ett öppet landskap. Endast två kontorsrum har blivit kvar, men flera för att bara hänga eller spela tv-spel i.

Hittills har 85 personer flyttat in, samlade i ett trettiotal uppstartsbolag. Funded By Me, Crowding och Relationdesk är några av dem.

"Intresset har varit jättestort. Innan jul hade vi ett sjuttiotal uppstartsföretag som ville flytta in, så nu har vi stängt ansökningsmöjligheten tillfälligt för att sortera bland de befintliga", berättar Jessica Stark.

För vem som helst får inte flytta in. De tre grundarna tar sig en ordentlig titt på allt från historik och internationell tillväxtpotential till personligheter och ambitionen att dela med sig till andra entreprenörer.

Personerna bakom väger tyngre än själva affärsidén i likhet med den bedömning som görs av dagens vc-firmor. Däremot går SUP46 inte in som aktieägare i medlemsbolagen som i stället betalar 3 500 kronor i månaden per person med rabatt för påföljande personer i samma bolag. Ett mer flexibelt medlemskap, utan fast plats, kostar en tusenlapp mindre.

I kombination med partnerintäkterna går verksamheten redan på plus men Jessica Stark hoppas att lönsamhet i framtiden ska kunna nås även utan partnerintäkter.

Att ha investerare som medlemmar är inte minst viktigt för att skapa den unika mötesplats de är ute efter.

"Vi vill sammanföra entreprenörer och investerare och öppnar därför upp för fler affärsänglar. Vi erbjuder också paket för internationella investerare som söker en attraktiv mötes- och arbetsplats när de scoutar i Stockholm."

Det går inte att ta miste på hennes entusiasm över det hon och de andra två grundarna skapat. Hela hennes familj är engagerad, inte minst hennes pensionerade pappa som vid vårt besök agerar hustomte.

Idéer om att vidareutveckla SUP46 råder det ingen brist på. I huvudet på Jessica Stark finns alltifrån en inhyrd restaurang eller fik till möjlighet att kunna erbjuda ett korttidsboende för internationella entreprenörer och investerare.

"I San Francisco finns till exempel ett vandrarhem."

Ett uppmuntrande tecken i tiden är att entreprenörer som tidigare lämnat Stockholm för London eller andra IT-hubbar ute i världen nu börjar återvända tillbaka hem till Sverige.

Jessica Stark kan ta åt sig en del av den äran.

MISSA INTE: "Världens 10 högst värderade startups"
MISSA INTE: "Tre kompetenser varje startup behöver" 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST