Fotograf: Yutaka Tsutano/Wikimedia Commons

5 saker som aldrig försvinner från din telefon

Obehöriga kan komma åt exempelvis SMS och bankuppgifter från din telefon även om du raderat filerna eller gjort en fabriksåterställning, varnar en expert. Här är de 5 mest oroväckande uppgifterna som inte kan raderas.

En expert varnar nu smartphoneanvändare för att deras borttagna filer inte alls har försvunnit. Matt Carter, expert vid forsknings- och kommunikationsteamet på det brittiska teknikbolaget ECD, har undersökt dataradering och säkerhet de senaste fem åren och avslöjar nu mjukvaran som kan ta fram dina raderade datafiler.

Mjukvaror som Oxygen Forensic och AccessData gör enligt Matt Carter så att vem som helst kan återskapa information från telefoner och liknande prylar fastän filerna har raderats och trots att telefonen återställts till fabriksinställningar.

Majoriteten av telefonerna som säljs eller doneras till återvinningsföretag förstörs inte utan återanvänds av andra personer vilket gör att de tekniskt sett har tillgång till all information du tidigare haft på telefonen. Detta gör mobilåtervinningsbranschen till ett hett mål för hackare som använder mjukvaror som återskapar data uppger Carter.

Här är listan på de mest oroväckande sakerna som kan hämtas från din telefon:

 1. Bilder och filmer
  Med mjukvaran tillgänglig kan hackare få fram alla dina privata bilder och filmer. Även om du raderar bilden sekunden efter den togs kan den alltså återskapas. Vad de flesta alltså inte vet är att när bilderna raderas försvinner inte datan. Inte ens en fabriksåterställning får bort informationen från vissa områden av SSD-disken utan raderar enbart vägarna till informationen. Med hjälp av mjukvaran kan man skapa egna genvägar till informationen och återfå datan.

 2. Bankuppgifter från appar
  Trots bankernas strävan efter att göra mobila banktjänster så säkra som möjligt är de, så länge de använder någon slags lösenkod, möjliga mål för hackare med tillgång till mjukvaran som nämns enligt Carter. Från SSD-disken kan koder och lösenord som använts i telefonen återhämtas. Detta gäller enligt experten alla appar som någonsin laddats ner till telefonen.

 3. Skickade och mottagna sms och email
  Gamla sms, mms, email och med största sannolikhet även meddelanden skickade med appar som till exempel Whatsapp och Skype, går att hämta från telefonens minne. Hur mycket information en hackare kan få fram beror enligt Business Insider mest på personen i frågas tålamod.

 4. Webbhistorik
  Den ökade användningen av telefonen för att till exempel söka information på nätet gör att smartphone-teknologin har blivit mer avancerad. Baksidan av detta är alltså att det blivit lättare att leta upp historiken. Alla sökningar och webbsidor du besökt kan således potentiellt fås fram igen av en främling.

 5. Platstjänster
  Som om det inte räcker med att någon obehörig skulle kunna komma åt alla privata bilder, meddelanden och lösenord kan de alltså också hämta information om var du varit. Platser du taggats i på Facebook eller information om var dina bilder tagits kan plötsligt bli känt för någon okänd människa uppger Carter. Sådan information skulle kunna vara potentiellt farlig i händerna på fel personer.

Enligt Matt Carter finns det enbart en känd metod att förstöra själva datan och inte bara vägarna till den och därmed undvika problemet. Metoden kallas military-standard data wipe och i både USA och Storbritannien finns idag företag som utför detta.

Mobiltelefonen ökar i betydelse både för användare, annonsörer och företag - och för underrättelseorganisationer. Nyligen rapporterades att mobilreklamen globalt snart går om radioreklamen i utgifter räknat. I veckan kom också uppgifter om brittiska och amerikanska underrättelseorganisationer har samlat in stora mängder information via populära appar som Facebook och Angry Birds.

LÄS MER: "NSA övervakar populära appar"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.