Fotograf: TT

85 personer rika som halva jordens befolkning

Organisationen Oxfam larmar nu om att världens 85 rikaste tillsammans äger lika mycket som den fattigaste halvan av världens befolkning. Oxfam uppmanar nu eliten att ta personligt ansvar.

I den nya rapporten "Working For The Few" skriver organisationen Oxfam att den globala ojämlikheten nu har nått sådana nivåer att de 85 rikaste personernas samlade förmögenhet på 1 biljon pund är lika mycket som vad den fattigaste hälften av världens befolkningen äger.

"Det är slående att hälften av världens befollkning - 3,5 miljarder människor - i det tjugoförsta århundradet inte äger mer än en liten elit som alla skulle kunna få plats på en dubbeldäckare", kommenterar Oxfams vd Winnie Byanyima rapporten.  

Rapporten hävdar att de rikaste i många länder har kunnat manipulera de politiska systemen till sin fördel under de senaste decennierna, bland annat genom finansiella avregleringar, skattesänkningar på höga inkomster och nedskärningar i offentliga utgifter för majoritetsbefolkningen. Rapporten påstår att skattesatsen för de rikaste har fallit i 29 av 30 undersökta länder sedan slutat av 1970-talet. 

Oxfam manade de närvarande vid World Economic Forum som äger rum i veckan och samlar politiker och företagsledare i schweiziska Davos att personligen lova att inte undvika skatter eller att använda sina förmögenheter för att uppnå politiska fördelar.

Oxfam är en internationell konfederation av organisationer vars mål är att arbeta mot fattigdom och orättvisor. Huvudkontoret ligger i England men organisationen är verksam i runt 90 länder.

MISSA INTE: "Hela listan: Sveriges 136 rikaste" 

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST