Fotograf: Lee Jin-Man

Framtidens slut - och andra trender under 2014

För femte året i rad har vi upplevt en period av ekonomisk och politisk vinter. Och 2014 kommer inte att se annorlunda ut. Det konstaterar konsultbolaget Kairos Future i en färsk trendanalys.

De Stockholmsbaserade konsulterna väntar fortfarande på en ny vår: förnyad optimism och förtroende för framtiden samt investeringar i teknik och infrastruktur som kan stå till grund för en lång högkonjunktur i stil med västvärldens 50- och 60-tal.

Det här är trenderna som enligt Kairos Future belyser både lovande och skrämmande aspekter av den närmaste framtiden.

Trend 1. Tillbaka till den nya gamla världen. DHL:s Global connectedness index visar att världen idag är mindre globaliserad än 2007. Handel rör sig mot att bli mer regional snarare än mer global. Två exempel är Kinas expanderade flygzon söder om Japan och Rysslands hot mot Ukraina.

LISTA: "Se upp! 10 största riskerna för investerare 2014"

Trend 2. Klass-systemets återkomst. Om du trodde att det där med klass var utdött är det dags att tänka om  det är tillbaka i en ny form. Skillnaden mellan norra och södra Europa splittrar världsdelen till separata världar: länderna i norr som klarat finanskrisen hyfsat bra, och länderna i söder Frankrike inräknat som klarat den sämre. Samma ökande rikedomsklyfta märks av även inom länder. De som idag är lottlösa väntas bli ryggraden för morgondagens samhälle. Den gruppen kallas i Storbritannien the jinxed generation .

Trend 3. Slutet av friheten och storebrors återkomst. Sedan 80-talet har västerländska demokratier rört sig mot ökad frihet och minskad politisk inblandning. Men fallet är annorlunda nu. I Sverige, där samhället rört sig mot allt högre grader av privatisering, går trenden nu tillbaka mot mer offentlig verksamhet. Sveriges katastrofala resultat på den senaste Pisa-undersökningen har dessutom hänförts direkt till införandet av friskolor. Samtidigt är västerländska demokratier allt mer benägna att spåra medborgarnas handlingar.

LÄS MER: "Svenska skolan i kris - oenigheten total"

Trend 4. Framtidens slut. Boomen inom sociala medier, ekonomisk optimism i tillväxtekonomier och teknikoptimism världen över till trots finns det många tecken att framtiden är slut. Företag vet inte vad de ska satsa på. Problemet är inte att vi saknar pengar att investera , sa en investerare från en tung bank till Kairos Future. Problemet är att vi inte vet vad vi ska investera i.

LÄS ÄVEN: "5 sätt din hjärna lurar dig att fatta dåliga investeringsbeslut" 
LÄS ÄVEN:
 "Aktierna är galna! Sektorn är en bubbla" 
LÄS ÄVEN: "97-årige aktiestinsens bästa knep" 

Trend 5. Ropet efter massan. Svaret på frågan om var man ska hitta lovande framtider att investera tid, pengar och uppmärksamhet blir allt oftare hos den stora massan .

Trend 6. De autonoma vännernas frammarsch. Vad hittar man när man letar efter en lovande framtid? Från 2014 och framåt är ett svar robotar. Elektronikjätten Foxconn introducerar nu 1 miljon robotar till sina fabriker i Kina. Den globala marknaden för industriella robotar var 160 000 år 2012. Oxford-forskare har bedömt att 47 procent av alla jobb i USA skulle kunna automatiseras inom 10 till 20 år.

LÄS MER: "VA Special: Robotarnas revansch"

Trend 7. Gratis energi. Vi har varit vana vid att betrakta energi som begränsad och dyr. Men den perceptionen har börjat förändras. I USA har det mycket att göra med billig naturgas och fracking -teknik. Dessutom börjar solenergi bli alltmer kommersiellt framgångsrikt: till och med Ikea har börjat sälja solpaneler. ABB:s elledningsgenombrott är också ett område med enorm potential. Det är innovationen som gav ABB första pris i VA:s stora innovationspris.

LÄS MER: "Lösningen på ett hundraårigt teknikpussel"

Trend 8. Icke-auktoriserade auktoriteter. Det är inte bara den auktoriserade storebrodern som är på uppgång. Bitcoin är ett exempel av en mycket bredare trend av icke-auktoriserade aktörer som lagliga institutioner runt om i världen måste ta ställning till. När Motorola beslutade att ställa in mikrofonen på alltid på i sin senaste telefon gav mobiltillverkaren sig själv egenskapen av en icke-auktoriserad aktör.

Det gör de flesta uppkopplade aktörer som samlar in data utan användarnas explicita och medvetna godkännande. Allt fler affärsmodeller baseras på en kombination av personlig datainsamling, big data-analys och riktad marknadsföring. Det, och den växande life-logging -trenden, är tecken på att de icke-auktoriserade auktoriteterna kommer att fortsätta växa. Google-grundaren Sergei Brins fru Anne Wojcicki utforskar möjligheten att sälja gen-segmenterad reklam…

LÄS ÄVEN: "Därför är bitcoin bankernas största skräck"

Trend 9. Av-socialisering. Google gör oss korkade och Facebook gör oss ensamma och deprimerade. Selfie-trenden gör folk mer självfokuserade, något som gör människor mindre lyckliga än att tänka på andra. För att bli lyckliga i framtiden måste vi förmodligen klara av att vara ensamma i tystnad.

Det ständiga informationssökandet och den ständiga sociala uppkopplingen hindrar oss från att uppleva den existentiella ångesten som uppstår så fort man slutar twittra.

Bortkoppling och mindfullness kommer att börja handla mindre om kommunikation och mer om koncentration. Utan minskade nivåer av internt oljud är det omöjligt att koncentrera. Vilket är det ända sättet att vara steget framför de allt smartare datorerna. Vi rör oss mot en era av koncentration.

LISTA: "Sveriges 101 Supertalanger 2013"

Trend 10. Disciplinens återkomst. Disciplin har i flera år varit det nya svarta. Man ska se till att träna regelbundet, springa maraton och helst göra minst en Ironman. Men disciplin håller på att vända om. Nu handlar det mer om koncentration, då förmågan att fokusera och komma ihåg saker blir allt mer av en tillgång.

LISTA: "5 saker framgångsrika människor gör före kl 8"
LISTA: "Träna dig framgångsrik: 10 topprofilers träningsvanor" 

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant