Fotograf: Wikimedia

Vadå Handelsexamen?

En examen från Handels är visserligen en dörröppnare - men inte så mycket mer. I dag måste kompetens mätas på helt andra sätt.

I dag väger formell kompetens tungt när du söker jobb. Du bevisar att du kan ekonomi genom att visa upp ett diplom från en ekonomi­utbildning. Du ska helst också ha erfarenhet från samma bransch och liknande positioner. Utan det kommer du ofta inte ens till intervju.

Ändå spelar inte de faktorerna störst roll för en lyckad rekrytering.
Jag har en civilekonomexamen från Handelshögskolan som varit mycket nyttig. Inte för att utbildningen var särskilt toppen, utan för att papperet öppnat dörrar. Jag fick snabbt fast jobb på SVT i en värld där mina kolleger fortfarande har tidsbegränsade anställningar. Jag får också många moderatorsjobb tack vare min examen. Det är ju svart på vitt att jag kan bolla med siffror.

Men det är inte alls tack vare min Handelsexamen som jag är en kompetent journalist eller moderator. Mina främsta moderatorskompetenser är nyfikenhet, tydlighet, tajmning samt en förmåga att se och hålla ihop helheten. Det har jag inget papper på alls. Och det bästa jag lärde mig på Handels var att inte ha överdriven respekt för alla som bollar med siffror.

Formell kompetens är alltså viktigt, för att passera första nåls­ögat. Men sedan händer något i rekryteringsprocessen. Många företag rekryterar via informella samtal i stället för strukturerade intervjuer (där alla får svara på samma frågor). Det visar en undersökning från Performance Potential i samverkan med Ratio. De har intervjuat 127 vd:ar och hr-chefer om kompetensförsörjning. Vart tredje företag anställer på magkänslan, vilket kan leda helt fel. Man klickar helt enkelt bäst med den man är mest lik.
Det krävs alltså först ett papper på en viss (ofta teoretisk) kunskap. Plus bevis för att du gjort samma sak förut (arbetsintyg). Och sedan ska du få det att kännas gott i magen på den du pratar med på intervjun. Tacka f-n för att det är klonade kopior som anställs.

Matchningen är ett av de största problemen på arbetsmarknaden och fortsätter vi vårt endimensionella sätt att se på kompetens toppar vi aldrig några listor. Först när vi mäter andra parametrar får vi tillgång till den gigantiska kompetens­reserv som finns hos alla oss som inte är vita medelålders män.

Vad ska vi då mäta? Enligt Marika Skärvik på Performance Potential finns tre viktiga matchningsspår, vilka ofta avgör om en rekrytering blir lyckad:
l Arbetssätt: Är du strategisk, taktisk eller operativ? En strateg på en ­operativ position känner sig obekväm och använder inte hela sin potential. l Värderingar: Som individ ska du ha koll på dina egna värderingar och sedan ställa frågor till företaget om hur deras värderingsarbete går till. Hur lever de sina värderingar och på vilket sätt passar detta dina egna värderingar?

l Kommunikation och kultur: Hur tar sig organisationen an en utmaning är det en tävlingsinriktad kultur eller konsensus­orienterad? Analyserande och faktainsamlande eller styr inspirationen riktningen? Här gäller det att ­matcha rätt med ditt eget arbetssätt.

De här frågorna lägger ingen vikt vid cv, tidigare branscherfarenhet, kön, etnisk bakgrund, ålder och annat som vi alltför ofta stirrar oss blinda på när vi rekryterar. I stället mäter de egen­skaper och arbetssätt som spelar roll för prestationen.

För visst var det väl kompetens vi talade om?

DU HAR VÄL INTE MISSAT?

"Fick 'bara' 55 miljoner i bonus - stämmer jobbet"

"Han dog av utmattning på sitt internship i London"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. Inflationssiffran som Ingves absolut inte ville se – får kronan att falla brant
  3. Proffsen hissar varningsflagg: 5 aktier du uppmanas göra dig av med direkt
  4. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  5. Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben
  1. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  2. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  3. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  4. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  5. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.