Fotograf: Rickard Kilström

Näringslivsprofilen föstes undan - lärde sig om livet

Över tvåhundra mentorer och adepter träffades på Berns för avslutningen i Novares och Veckans Affärers mentorprogram 2013. Huvudtalare var Daniel Sachs, vd för investeringsföretaget Proventus.

Daniel Sachs berättade för publiken om ett ögonblick en tidig morgon år 2000 då han stod på scen framför ett par hundra åskådare - och blev mållös.

Han stod där i egenskap av vd för Spray. 29 år och ansvarig för en koncern med över 50 verksamheter, 2 miljader kronor i skulder och åtaganden samt förluster på 100 miljoner kronor - i månaden.

Samtidigt låg Spray i framkant under IT-eran och Daniel Sachs hade just lyckats sälja flaggskeppet Sprayportalen till Bertelsmann. Han skulle stå på scen och berätta om hur han räddat bolaget från att försättas i konkurs.

"'Störst i Europa' började jag, men rösten bar inte", berättade Daniel Sachs. "Jag visste ju att affären med Bertelsmann snarare var en räddningsaktion än en triumf och varefter jag pratade var det som om någonting brast i mig... jag tappade bort mig i nyanserna, kände att jag var tvungen att vara ärligare och blev till sist stående alldeles tyst mitt på scen tills någon annan föste undan mig och tog över. Det tog över ett år innan jag vågade prata inför människor igen".

Lärdomarna Daniel Sachs drog från erfarenheten var att skaffa sig sin egen världsbild, försöka vara så långsiktig som det går, värdera oväntad kunskap, värdera integritet och engagera sig bredare i samhället.

"Gör det ni tror på", uppmanade han publiken. "Försök ändra på det ni inte tror på! Lita på er egen övertygelse. För er egen talan. Skaffa er en egen bild av omvärlden. Och engagera er i samhället!"

LÄS ÄVEN: "Stenbecks kassa större än någonsin - hit går pengarna"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  3. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  4. Nya skräcksiffror över bopriser – visar svagaste januarimånaden någonsin i Valueguards historik
  5. Miljoner samtal till 1177 Vårdguiden låg öppna på nätet – ”värsta integritetshaveriet i mannaminne”
  1. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir
  5. FBI-agenten som fällde ”Wolf of Wall Street”: Verkligheten är mycket värre än i filmen

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.