Fotograf: Rickard Kilström

Näringslivsprofilen föstes undan - lärde sig om livet

Över tvåhundra mentorer och adepter träffades på Berns för avslutningen i Novares och Veckans Affärers mentorprogram 2013. Huvudtalare var Daniel Sachs, vd för investeringsföretaget Proventus.

Daniel Sachs berättade för publiken om ett ögonblick en tidig morgon år 2000 då han stod på scen framför ett par hundra åskådare - och blev mållös.

Han stod där i egenskap av vd för Spray. 29 år och ansvarig för en koncern med över 50 verksamheter, 2 miljader kronor i skulder och åtaganden samt förluster på 100 miljoner kronor - i månaden.

Samtidigt låg Spray i framkant under IT-eran och Daniel Sachs hade just lyckats sälja flaggskeppet Sprayportalen till Bertelsmann. Han skulle stå på scen och berätta om hur han räddat bolaget från att försättas i konkurs.

"'Störst i Europa' började jag, men rösten bar inte", berättade Daniel Sachs. "Jag visste ju att affären med Bertelsmann snarare var en räddningsaktion än en triumf och varefter jag pratade var det som om någonting brast i mig... jag tappade bort mig i nyanserna, kände att jag var tvungen att vara ärligare och blev till sist stående alldeles tyst mitt på scen tills någon annan föste undan mig och tog över. Det tog över ett år innan jag vågade prata inför människor igen".

Lärdomarna Daniel Sachs drog från erfarenheten var att skaffa sig sin egen världsbild, försöka vara så långsiktig som det går, värdera oväntad kunskap, värdera integritet och engagera sig bredare i samhället.

"Gör det ni tror på", uppmanade han publiken. "Försök ändra på det ni inte tror på! Lita på er egen övertygelse. För er egen talan. Skaffa er en egen bild av omvärlden. Och engagera er i samhället!"

LÄS ÄVEN: "Stenbecks kassa större än någonsin - hit går pengarna"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST