1 av 4
Bildspel: BILDSPEL: Inom tradingyrket är det pengar som är "the name of the game". Har du det som krävs? Det här är några avgörande faktorer för att bli framgångsrik. Fotograf: Richard Drew

Har du vad som krävs för att bli trader?

Inom alla yrkesområden finns det ytterligheter. Det där lite udda och extrema yrkesvalet som både fascinerar och förvånar. Att som journalist vara krigskorrespondent, att som läkare arbeta som hjärnkirurg eller att som jurist vara advokat för de värsta brottslingarna. Inom finansvärlden måste det ändå sägas vara daytradern som tar den positionen.

Om du kommer att passa som trader avgörs inte av några mjuka värden. Bra lagspelare, ställer upp för andra, lätt att prata med och ett gott sinne för humor? Kul att du är en schysst snubbe - men helt oväsentligt i det här sammanhanget.

Inom tradingyrket är det pengar som är "the name of the game". Det som spelar roll här är resultatet, resultatet och resultatet. Med den kravprofilen finns det självklart människor som passar bättre för rollen som trader än andra. Har du det som krävs? Nedan listas några avgörande faktorer för att bli framgångsrik.

Uthållighet - Det kommer oundvikligen att komma perioder av motgång. Dessutom av massiv motgång. Och utöver det kommer det att finnas dagar då det går brutalt dåligt också. Låter det tungt? Knepet är helt enkelt att lita på det man gör och se till det längre perspektivet. Finjustera eller ändra taktik och försök att hitta tillbaka till det vinnande konceptet. Ge upp när du måste, men inte för tidigt.

Tålamod - Likt en krypskytt på en klippa som har arbetat sig fram till den perfekta positonen gäller det att inte bli för ivrig bara för att man har lokaliserat ett bra läge. När du har inväntat ett fantastiskt köptillfälle och lyckats få den perfekta volymen till det perfekta priset gäller det att inte bli för ivrig med att sälja. Aktietrender kan ibland pågå i åratal. Ett bra exempel är Hexpol. Ibland kan det vara lönsammare att köpa en aktie för att sedan sitta stilla och vänta i flera år än att göra tusentals transaktioner. Problemet är så klart att du aldrig vet det i förväg.

Tokighet - Man brukar säga att målvakter måste vara tokiga som frivilligt tar en roll där de kan få hela laget att falla vid ett ynka felbeslut. Kasta sig åt höger istället för åt vänster och chansen till slutspel går upp i rök. Livet som trader är på liknande premisser. Vem orkar egentligen varje dag gå till jobbet med insikten att du måste börja om från noll idag också? Eventuellt och relativt ofta kostar det också pengar att "jobba". Då kan det vara mindre roligt att komma hem efter en slitsam dag och få frågan: hur gick det på jobbet idag, älskling? - Nja, inget vidare, missuppfattade en nyhet i SOBI och förlorade lika mycket på en minut som jag har tjänat senaste två veckorna. För att orka krävs det att man ser det hela som en typ av spel och kopplar bort pengarnas egentliga värde. Innan pengarna har flyttats till lönekontot är de bara nummer på en dataskärm.

BÖRSPODDEN: "Så bygger du en pengamaskin på 5 steg"

Vad kan du då själv göra för att förbättra dina chanser att lyckas? Visst kan man ifrågasätta om utbildning verkligen är svaret på allt, men man kommer inte ifrån den genväg till kunskap det faktiskt är. Samt att det hjälper dig att lyfta blicken och förstå mer av helhetsperspektivet. All respekt till den som är självlärd, men några år på universitetet och nyttan i alla de kontakter som knyts där är aldrig fel.

För att bli bra på något krävs det att man ägnar sig åt det i 10 000 timmar. Hört det påståendet förut? Förmodligen för att det ligger en hel del i det. Att läsa böcker och gå universitetskurser i all ära men det är faktiskt ute på fältet som den riktiga skolan är. Dessutom ska man inte bli nedslagen om det inte går som man tänkt sig den första tiden. Övning ger färdighet och det är ju trots allt bättre att vara dålig i början av sin karriär än i slutet.

SUPERTALANGERNA 2013: "Hela listan: Årets 101 Supertalanger"
LISTA: "7 sätt att göra ett perfekt första intryck"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.