1. Caroline Walerud

Caroline Walerud är årets Supertalang 2013!Med nytänkandet i generna

Vid en ålder då många fortfarande letar praktikplats är årets supertalang Caroline Walerud vd för ett snabbt växande teknikbolag som planerar att göra 3D-skanning och tillverkning till vardagsteknik. Gärna med hjälp av mobilen.

Får att nå så långt vid 23 års ålder kan man tro att det krävs att karriärplanen varit solklar från början, men den beskrivningen känner Caroline Walerud, vd på Volumental, inte igen.

"Det var inte alls självklart att jag skulle bli entreprenör, men samtidigt har jag alltid tyckt att det varit kul att fylla hål när jag sett dem. När jag var 14 drev jag surdegsbageri på somrarna och gick runt och knackade dörr bland grannarna. Ett tag skulle jag bli forskare inom matte, neurovetenskap eller biologi och började på det spåret mina studier i Cambridge. Jag tycker det är så spännande hur hjärnan och människokroppen fungerar och ville lära mig mer om det. Forskningen skulle nog kunnat passa mig, men det roligaste var ändå student-organisationerna jag var med i och sportlaget och eventen jag organiserade. Jag tycker det är roligt att hålla på med projekt där man bygger något. Då har jag svårt att tacka nej."

Efter universitetsstudierna återvände hon till Sverige. När många ambitiösa studenter vill fortsätta utvecklas inom ett traineeprogram på ett klassiskt storbolag sökte Caroline Walerud sig medvetet till Stockholms allra mest nystartade företag.

"Jag letade företag förra hösten. Jag var verkligen ute efter ett uppstartbolag. Jag intervjuades på några som kommit lite längre, med kanske femtio till hundra anställda, samtidigt som jag tittade på forskningsidéer. Roligast var tanken på att vara med på ett så tidigt stadium att jag kunde få erfarenheter inom flera delar av organisationen samtidigt, så jag begränsade mig till uppstarter någonstans mellan ren startfas och upp till tio anställda.

Det var klockrent när jag träffade Alper Aydemir, Miroslav Kobetski, och Rasmus Göransson från Volumental som då hette Kinect@Home och var ett forskningsprojekt. Mina medgrundare är så spännande och duktiga och hade en fantastiskt bra affärsidé kombinerad med toppteknik. I vårt första möte var de forskare, inte säljare, men när de berättade om idén och teamet så gick jag hem och googlade och såg alla möjligheterna."

Volumentals affärsidé bygger på en sorts djupkameror som blivit allt billigare och i dag finns i till exempel spelkonsoller som Microsofts Kinect. Där gör de det möjligt att styra spelen genom gester och kroppsrörelser. Genom att använda Volumentals mjukvara kan man avvända dessa relativt vanliga och billig kameror för att skanna i tre dimensioner direkt i hemmet.

Volumental omvandlar sedan informationen till en 3D-modell som visas direkt för användaren. Modeller som man redan i dag kan skriva ut med de 3D-skrivare som ses som en av teknikutvecklingens allra hetaste produkter.

Det kanske inte låter helt realistiskt att använda spelboxen som skanner, men snart finns tekniken i många fler produkter runt oss.

"I veckan köpte Apple upp sensorföretaget Primesense som gör en av de kamera-typer vi utvecklar för. Det innebär att Apple kan komma att ha hårdvaran i sina datorer och mobiler väldigt snart. Finns hårdvaran överallt så måste man kunna maxa den och använda den för skanning, och det kan vi göra möjligt.

En annan stark trend är att allt går att göra med mobilen, ingen kommer att orka ta med sig fler prylar. Nu kan vår hårdvara hamna på Applemobiler, och ett annat företag vi samarbetar med gör hårdvara för Intelprodukter. Utvecklingen kommer att ta fart de kommande två åren och där blir vår teknik en viktig pusselbit eftersom vi gör skanning lättillgängligt och enkelt för många användare. Potentialen är enorm."

"Den förra industriella revolutionen gjorde det möjligt att massproducera varor billigt. Den nya revolutionen innebär att man kan producerar varor och tjänster som är personligt anpassade mycket billigare. Det är en väldigt spännande trend. Mina med-grundare är verkligen smarta entreprenörer och duktiga forskare, och forskningsprojektet fick också väldigt mycket press. Det fanns redan då kommersiella möjligheter."

Utan att på något sätt förringa Caroline Waleruds egen insats något är det kanske på sin plats att påpeka att hon under sitt annorlunda jobbsökande har haft hjälp av sitt personliga nätverk. Hennes mamma är till exempel Jane Walerud som grundade Bluetail, ett av de första svenska IT-företag som blev en riktigt het uppköpskandidat och sedan arbetat som entreprenör och affärsängel, inblandad i bland annat Tobii och Klarna.

"Det är klart att nätverket spelade en viss roll. Miro och Alper hade till exempel jobbat på Tobii, där jag ju känner flera som jobbat. De letade någon som tog hand om den kommersiella sidan samtidigt som jag letade en uppstart. Det var perfekt tajmning. Vi bestämde oss för att göra ett försök på fyra veckor. Jag körde järnet med att bearbeta en stor möjlig kund som kontaktat oss. Jag skulle varit på semester i San Francisco, så jag levde ett dubbelliv och jobbade och skajpade på nätterna på semestern när folk var vakna i Sverige. Försöket gick bra, och sedan var det bara att satsa."

Sedan oktober förra året är Caroline Walerud alltså vd på Volumental. "Jag har nog alltid varit en ganska naturlig ledare, startat och drivit skoltidningen, varit kapten för basketlaget. Men att få den positionen på ett kommersiellt företag är ett ganska stort hopp. Länge så betydde förstås inte vd-titeln något när det bara var jag och mina tre medgrundare. De satt ju i styrelsen och var mina chefer samtidigt som jag var deras chef. Det var först i maj som vi anställde, och då hade jag ju fått träna ett halvår på att vara vd. Det roligaste jag vet är att dra ihop människor och motivera dem. Precis det jag gör som vd."

"Min roll var tidigare mycket att sälja företaget, sprida kunskap om vad vi gör och inspirera genom att visa vad man kan göra inom 3D med oss. Nu har vi anställt säljare, och jag arbetar mer och mer med att få in finansiering och partnerskap. Jag arbetar också mycket med rekrytering och engagemang så alla mår bra på jobbet. Det blir allt viktigare med företagskultur när man växer så fort. Bland det jag har lärt mig är hur man kan fokusera och jobba smart runt sitt affärsområde. Ett nystartat företag har en stor fördel i att man kan röra sig snabbt åt olika håll. Så försöker jag tänka i mitt eget liv också. Att jobba smart och ha kul är det absolut viktigaste. Är det inte roligt längre måste vi ändra något."

Hon tar som exempel när organisationen tidigare i höstas växte mycket och snabbt.

"Alla ryckte i mig hela tiden, och det blev tvunget att ta ett samlat grepp för att strukturera min dag. Det har varit jätteviktigt och också höjt min effektivitet. Det blir mindre stress eftersom jag kan göra klart en sak innan det är dags att ta i nästa. Trots att vi jobbar väldigt mycket försöker vi ha hjärnceller kvar i slutet av dagen."

"Talang för mig handlar om en passion tillsammans med att man jobbar hårt för något. Brinner man så orkar man lägga den tid som är den viktigaste aspekten för att bli riktigt bra på något. Mina förutsättningar är att jag är social och tycker om att prata människor, och lära känna och koppla ihop dem. Och det är det roligaste och viktigaste med mitt jobb just nu."

"Det jag behöver jobba lite mer på är att jag fortfarande har svårt att göra snygga presentationer. Vår powerpointmall är fortfarande ful för ingen av oss grundare kan det där. Det är tur att vi anställt någon som kan design. Det är viktigt att anställa de kunskaper och kompetenser som inte är så självklara för en själv."

Blir man ifrågasatt om man gör så annorlunda val som du gjort som nyexaminerad och ung kvinna?

"Jag har mest känt stöd. Folk tycker att det är kul eller häftigt även om det är ett konstigt val att välja något mindre tryggt. Folk ser att jag tycker det är riktigt kul."

Hon har också en trygghet i rollen som entreprenör och företags-ledare eftersom hon har förebilder i sin egen familj.

"Man kan säga att vi är tre generationer entreprenörer i familjen. Det är en stor grej i min familj, någon bugg i generna kanske. Det tankesättet förekommer alltid i konversationen hemma. Nu kör jag mitt eget race, men kan alltid fråga och bolla idéer. Mina föräldrar har verkligen lärt mig att inget är omöjligt."

Caroline Walerud har just nu lite för fullt i kalendern för att tänka på sin framtida karriärplanering. Hon fokuserar främst på att lära sig allt hon kan av erfarenheten med att bygga Volumental.

"Vi har ett fantastiskt nätverk runt oss med stöd från inkubatorn Sting där vi sitter och det svenska innovationssystemet. Det är en otrolig möjlighet att få hjälp med allt från förhandling till sälj och råd från både entreprenörer och investerare. Vi har ett väldigt bra mentorskap runt oss.

Man kan tro att jag inte utvecklar min kompetens lika mycket eftersom jag inte har folk i en stor organisation att lära mig av. Men learning by doing är inte sämre. Jag kommer att få extremt bred insikt i alla delar av en organisation. Det tror jag är ett intressant perspektiv även om man tänker sig en framtid på ett stort bolag eller som konsult. Det är klart att det kunde varit skönt att ha en master från Handels, men jag tror det är roligare att lära sig på det här sättet."

"Det som är spännande med min framtida karriär är att jag inte vet vad det blir. Just nu fokuserar jag på att göra den bästa skanningtjänsten för 3D. Vi är inte sugna på uppköp på en gång, utan vill vara vårt gäng ett tag och bygga något av värde. Sedan tror jag att jag alltid kommer att jobba väldigt aktivt med företagande. Och jag vet att jag är mer en småföretagarperson än en storföretagarperson."

"Jag kan också tänka mig att jobba med uppstarter som coach eller rådgivare. Det kan vara en spännande väg att gå. Sverige håller på att få ett bättre innovationssystem och de kommer att vara väldigt spännande och kul att jobba med det. Många av coacherna på vår inkubator har gjort resan vi hoppas att göra. Men det är också intressant med opinionsbildning eller politik runt bättre före-tagande och för att främja innovation. Vi får se var jag hamnar."


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.