Sepp Blatter på en presskonferens i Qatar 9 november där han bedyrar att Qatar är på väg åt rätt håll. Fotograf: Osama Faisal

Qatars gästarbetare behandlas som djur

Amnesty larmar för att Qatar behandlar sina gästarbetare som djur. I stekande tvingas de jobba 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan för att färdigställa enorma arenor inför fotbolls-VM 2022.

Varje timme kommer 20 nya gästarbetare till Qatar för att färdigställa arenorna och infrastrukturen som behövs när landet är värd för fotbolls-VM år 2022. För många av dem väntar hårt slit under närmast slavliknande förhållanden, skriver Amnesty i en ny rapport.

Rapporten kommer bara en vecka efter det att den internationella fotbollsorganisationen Fifa:s ordförande Sepp Blatter gick ut och sade att Qatar var på väg åt rätt håll.

Över tusen gästarbetare har förts till sjukhus efter arbetsplatsolyckor och dussintals har avlidit har avlidit de senaste månaderna. Fackföreningar har gått ut och varnat för att uppemot 4 000 gästarbetare kan komma att avlida på jättebyggena inför fotbolls-VM, skriver The Guardian.

Enligt Amnesty är övergrepp, misshandel och tvångsarbete vardag för många gästarbetare. Hänsynslösa arbetsgivare låter arbetarna på i överfulla baracker som saknar rinnande vatten.

En av arbetsgivarna som Amnesty talade med beskrev gästarbetare som djur. Gästarbetarna har i många fall skulder och kan därför inte lämna landet. Arbetare från Nepal som Amnesty har talat med berättar att de arbetar 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan. Ofta i stekande hetta. Temperaturer uppemot 45 grader celsius är inte ovanliga i ökenlandet. 

Sepp Blatter har lovat att Fifa ska se till att gästarbetarna får bättre villkor. Men Amnesty menar att dessa villkor bara gäller de som bygger själva arenorna. Men byggena inför Fotbolls-VM är inte bara arenor utan även infrastrukturen omkring.

"Det är Fifa:s plikt att vara tydliga med att organisationen inte accepterar brott mot de mänskliga rättigheterna i byggprojekt som har anknytning till fotbolls-VM", skriver Amnestys generalsekreterare Salil Shetty.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  3. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde
  4. Grundaren välkomnar beskedet som just fick hans förmögenhet att rasa: ”Inte ett dugg orolig”
  5. Deppiga inköpschefer sänker börsen – Swedbank åter i fokus
  1. Bredbandsjesus träder fram 20 år efter IT-yran: ”Ikea kunde ha blivit Amazon och Ericsson ha utvecklat Whatsapp”
  2. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med ”Skam”-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
  3. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  4. Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser
  5. Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.