1 av 20
Bildspel: BILDSPEL: Det här är 20 av uppfinningarna som har varit med att forma världen vi lever i idag. Fotograf: Brockhaus Kleines Konversations-Lexikon (5. Auflage 1911)

20 av historiens viktigaste uppfinningar

Vi laddar inför nästa nummer av Veckans Affärer, Innovationsnumret, med en lista över 20 av de viktigaste innovationsgenombrotten någonsin. Från papper till kärnklyvning till sanitetssystem.

The Atlantic har gjort en lista över genombrottsinnovationer och kategoriserar dem i en mängd olika kategorier.

Det finns innovationer som expanderar det mänskliga intellektet, exempelvis tryckpressen, papper, fotografering, halvledaren, persondatorn och internet.

En annan sorts innovationer är nödvändiga för de infrastrukturella bitarna som driver den moderna världen. Sådana innovationer är cement, elektricitet, sanitetssystem och luftkonditionering.

Innovationer som möjliggjorde den Industriella revolutionen och dess tillhörande produktionsexplosion är bland andra ångmaskinen, industriell ståltillverkning och oljeutvinning samt raffinering.

Flera av de viktigaste innovationerna är sådana som förlänger livet: kvävefixering, den gröna revolutionen, plogen, Arkimedes skruv, vetenskaplig växtförädling, penicillin, vaccination, p-pillret, sanitetssystem, kylning och linser.

Några av innovationerna möjliggjorde kommunikation i realtid bortom räckvidden av en den enskilda människorösten. Det är ofta använda upptäckter som internet, telegrafen, telefonen, radion och tv:n.

Innovationer kring den fysiska förflyttningen av människor och varor har haft sociala, ekonomiska, politiska och miljömässiga effekter. Förbränningsmotorn, bilen, flygplanet, ångmaskinen, segelbåten, sextanten, kompassen och raketteknik.

Det finns organisatoriska genombrott som effektiviserat och moderniserat sättet på vilket vi arbetar: den gregorianska kalendern, alfabetiseringen.

Slutligen finns även innovationer inom dödande, som krut och kärnklyvning.

MISSA INTE: "Företagsfinansiering för dummies: Här finns pengarna"

Följ Framtidsdagen 2013 och läs Innovationsnumret av VA för att få en idé om vilka innovationer som finns att vänta i framtiden. VA diskuterar både i tidningen och på evenemanget hur innovation ser ut idag och tilldelar pris till några av Sveriges hetaste innovatörer. Finns i butik torsdag den 21 november.

LISTA: "Världens 50 mest innovativa företag"
LÄS ÄVEN: "Moraliska unga människor ska inte jobba för Google"
LÄS ÄVEN: "Hollywoodstjärnan blir ingenjör hos pc-jätten" 

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden slår till: Skokedjan stänger nästan alla sina butiker
  2. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
  3. Hedgefondstjärnan Mitteregger tvingas stänga fonden för nya kunder - har blivit för stor och framgångsrik
  4. IKEA-sfären storköper i H&M - ökar mest i aktien efter familjen Persson senaste kvartalet
  5. Warren Buffett förutsåg Sears fall – för 13 år sedan
  1. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
  2. Butiksdöden slår till: Skokedjan stänger nästan alla sina butiker
  3. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  4. Ikea sålde 1 miljon vegankorvar på två månader
  5. Bytte läkarlinjen mot kampanjen Flygfritt 2019 – ”Jag är tacksam för att klimatförändringen fått mig att leva här och nu”

För dig som prenumerant