1 av 20
Bildspel: BILDSPEL: Det här är 20 av uppfinningarna som har varit med att forma världen vi lever i idag. Fotograf: Brockhaus Kleines Konversations-Lexikon (5. Auflage 1911)

20 av historiens viktigaste uppfinningar

Vi laddar inför nästa nummer av Veckans Affärer, Innovationsnumret, med en lista över 20 av de viktigaste innovationsgenombrotten någonsin. Från papper till kärnklyvning till sanitetssystem.

The Atlantic har gjort en lista över genombrottsinnovationer och kategoriserar dem i en mängd olika kategorier.

Det finns innovationer som expanderar det mänskliga intellektet, exempelvis tryckpressen, papper, fotografering, halvledaren, persondatorn och internet.

En annan sorts innovationer är nödvändiga för de infrastrukturella bitarna som driver den moderna världen. Sådana innovationer är cement, elektricitet, sanitetssystem och luftkonditionering.

Innovationer som möjliggjorde den Industriella revolutionen och dess tillhörande produktionsexplosion är bland andra ångmaskinen, industriell ståltillverkning och oljeutvinning samt raffinering.

Flera av de viktigaste innovationerna är sådana som förlänger livet: kvävefixering, den gröna revolutionen, plogen, Arkimedes skruv, vetenskaplig växtförädling, penicillin, vaccination, p-pillret, sanitetssystem, kylning och linser.

Några av innovationerna möjliggjorde kommunikation i realtid bortom räckvidden av en den enskilda människorösten. Det är ofta använda upptäckter som internet, telegrafen, telefonen, radion och tv:n.

Innovationer kring den fysiska förflyttningen av människor och varor har haft sociala, ekonomiska, politiska och miljömässiga effekter. Förbränningsmotorn, bilen, flygplanet, ångmaskinen, segelbåten, sextanten, kompassen och raketteknik.

Det finns organisatoriska genombrott som effektiviserat och moderniserat sättet på vilket vi arbetar: den gregorianska kalendern, alfabetiseringen.

Slutligen finns även innovationer inom dödande, som krut och kärnklyvning.

MISSA INTE: "Företagsfinansiering för dummies: Här finns pengarna"

Följ Framtidsdagen 2013 och läs Innovationsnumret av VA för att få en idé om vilka innovationer som finns att vänta i framtiden. VA diskuterar både i tidningen och på evenemanget hur innovation ser ut idag och tilldelar pris till några av Sveriges hetaste innovatörer. Finns i butik torsdag den 21 november.

LISTA: "Världens 50 mest innovativa företag"
LÄS ÄVEN: "Moraliska unga människor ska inte jobba för Google"
LÄS ÄVEN: "Hollywoodstjärnan blir ingenjör hos pc-jätten" 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Vice vd:n som pausar karriären för att bli 'skibum' i Alperna: ”Har fått mig att bli en lyckligare människa”
  2. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  3. Topp 10: Hetaste köplägena på Nordens börser just nu
  4. Domen: Här är bristerna som gör att Tesla Model 3 ratas av inflytelserika Consumer Reports
  5. Housestjärnan Axwell pumpar in pengar i hennes bolag – ska städa haven på plast
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. FI övervägde att dra in tillståndet för Avanza Pension – som istället varnas och bötfälls
  5. Två styrelseledamöter köper aktier i Swedbank

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.