Textilier motsvarande 20 miljarder tröjor slängs i Europa varje år. Fotograf: Stuart Ramson

Svensk video visar det dyra priset på billiga kläder

Det svenska modeföretaget Tailor Store har släppt en film som visar hur de stora klädjättarnas affärsmodell leder till dåliga arbetsförhållanden och betydande miljöproblem. ”För billiga kläder i standardstorlekar betalar andra ett väldigt högt pris”, säger Jan Höjman, vd på Tailor Store, i ett pressmeddelande.

Filmen, som finns nedan, riktar kritik mot de globala klädföretagens affärsmodell och utnyttjande av låglöneländer genom att illustrera klädkonsumtionens effekter.

Enligt filmen slängs 5 miljoner ton textilier i Europa varje år, vilket motsvarar 20 miljarder tröjor. Under tillverkningsprocessen används 35 miljarder liter vatten, vilket är tillräckligt med vatten för att fylla 233 miljarder badkar.

Dessutom tvingas fabriksarbetare arbeta uppemot 12 timmar om dagen. De långa arbetstimmarna lämnar lite tid åt familjen och ökar olycksrisken.

LÄS MER: Dystert slut för H&M-arbetarna

De globala jättarna tänker mer på profit än på fit , säger Jan Höjman. Det leder till usla arbetsförhållanden i låglöneländer och stor miljöpåverkan. Uppemot 40 procent av handlade standardstorlekar returneras, vilket betyder att kostnader måste kapas på andra sätt .

Tailor Stores syfte med filmen är att uppmärksamma problemen med tillverkningen av massproducerade kläder för att påverka konsumenterna att börja shoppa mer medvetet. Förhoppningen är att även de globala klädesjättarna tar åt sig av budskapet.

VA SPECIAL: "Krympande värld försvårar för hipstern"

Företagets affärsmodell bygger på att kunden själv anger sina mått, och att Tailor Store sedan använder uppgifterna för att tillverka rätt storlek från början. Tailor Store planterar även regnskog för att väga upp sin miljöpåverkan.

Har vi, ett litet modeföretag från Sverige, hittat en lönsam väg för både miljön, våra anställda och slutkonsumenten måste även mångmiljardföretagen inom textilindustrin kunna göra det , menar Jan Höjman.

LÄS ÄVEN: "Myten om svenska klädproducenter krossad"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Jordens lungor” brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet
  2. Finland ska rösta för Storbritanniens räkning – när Brexit kryper närmare
  3. Anrika Alfred Berg går i graven
  4. Svagaste kronan sedan 2002 - ”svårt att se vad som skulle kunna få det att vända”
  5. Från protester till revolution – 7 saker du måste ha koll på om läget i Hongkong
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  3. Ny XXL-skandal – erkänner prisfusk
  4. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  5. Möt mannen bakom Volvos Teslautmanare - ”Motorn är ointressant - designen är allt”

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.