Yale-professorn tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne år 2013. Fotograf: Jessica Hill

"Moraliska unga människor ska inte jobba för Google"

Nobelpristagare Robert Shiller påstår att unga nyutexaminerade studenter med "moraliska avsikter" hellre borde börja på Goldman Sachs än på Google.

Det var i en debatt på ämnet Goldman vs. Google: En karriär på Wall Street eller i Silicon Valley? vid en konferens anordnad av tidningen The Economist som den välrenommerade ekonomen Robert Shiller argumenterade för Goldman Sachs som arbetsgivare.

LISTA: "Världens 50 mest innovativa företag"
LÄS ÄVEN:
Lönerna i Silicon Valley slår rekord

När man läser finans studerar man hur man får saker att hända, på en stor skala, på en varaktig skala , sa Robert Shiller, enligt Business insider. Det måste spela större roll än att komma till Google och programmera en liten gimmick .

SPECIAL: Sexmissbruk är vanligt i finansbranschen

För honom är finanssektorn grunden till betydelsefull sysselsättning. All mänsklig aktivitet som spelar roll måste finansieras , menar han. Man kan inte göra bra saker för världen alldeles själv .

Robert Shillers motståndare i debatten var Vivek Wadhwa, chef för innovation och forskning på Singularity University.

VA SPECIAL OM SINGULARITY UNIVERSITY: Där världens skarpaste hjärnor samlas

Han menar att Google redan har bidragit till samhället med enorma forskningskapaciteter och i dagsläget jobbar på banbrytande forskning kring förarlösa bilar och flytande trådlösa nätverk.

Han ställde publiken frågan ifall de verkligen ville att deras barn skulle bidra till att bygga upp de finansiella systemen bakom nästa bubbla.

MISSA INTE: "21-åringens död förändrar finansbranschen"

Fler bubblor som de min ansedda vän är känd för? , frågade han och syftade på Robert Shillers arbete. Eller skulle ni hellre vilja att (era barn) räddade världen?

Det är en tudelad fråga , tillade Vivek Wadhwa. Jag kan inte ens tro på att jag debatterar med en Nobelpristagare .

LISTA: 9 Nobelpristagare som hade fel

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST