Fotograf: Jonas Ekströmer

Izettle miljardvärderas trots brakförlust

En av de svenska digitala utmanarna hoppas bli vinnare när mobillösningarna tar över fler och fler områden. Trots katastrofala marginaler förra året når bolaget nu en miljardvärdering, visar nya dokument.

Svenska Izettle värderas nu till nästan 1 miljard kronor, skriver Dagens Industri. Betaltjänstbolaget  dras fortfarande med stora förluster. Förra året omsatte man 11 miljoner kronor och gjorde en förlust på 110 miljoner kronor.

Izettle ligger bakom en kortläsare som kan kopplas till en mobiltelefon. Därigenom rundas behovet av kassaapparater och kontanter, vilket underlättar för bland annat torghandlare och småföretagare.

Förväntningarna är höga på bolagen som verkar inom mobila betaltjänster.
När Apple lanserade sin nya mobiltelefon med fingeravläsare utropade bedömare att den kunde revolutionera betalningslösningarna. När det gäller Izettle hoppas investerarna att det svenska bolaget ska bli en vinnare när traditionella kassaapparater fasas ut till förmån för mobila alternativ.

LÄS MER: "Nya Iphonen revolution för mobilbetalningar"

Och för ett tag sedan rusade det lilla Kinnevikskopplade betaltjänstföretaget Seamless efter att ett tyskt analyshus höjde riktkursen rejält. Seamless utvecklar en tjänst som gör det möjligt att betala med mobilen istället för med kort. Läs mer om rusningen här.

Den spanska storbanken Santander blev delägare i Izettle i somras och nu försöker de två erövra Latinamerika där spanjorerna har stor en stor närvaro. I september lanserades kortläsaren i Brasilien, en marknad där Izettles ledning bedömar att potentialen är enorm.

Dagens Industri har nu fått tillgång till dokument som visar att Izettle värderades till 970 miljoner när den spanska banken blev delägare i bolaget. För de båda grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson är det givetvis goda nyheter.

I april i år hamnade Izettle på Veckans Affärers lista över Sveriges hetaste entreprenörer.

LÄS MER: "Sveriges 24 hetaste entreprenörer"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.