Fotograf: Jessica Gow

"Pengarna är smutsiga och måste bort"

Abba-legendaren Björn Ulvaeus har blivit stormrik på låtar som "Money, money, money", men nu tycker han att det är dags att vi alla gör oss av med pengarna - de är smutsiga och lockar till brott

 

I en debattartikel i tisdagens Dagens Industri skriver Björn Ulvaeus att han vill att Sverige ska bli det första kontantlösa landet i världen. 

Hans argument är att den absolut enklaste och effektivaste åtgärden för att förebygga brottslighet är att ta bort kontanterna.

"Ännu har ingen kunnat förklara för mig vad tjuven ska göra med det han eller hon stulit i villan eller lägenheten om det inte kan förvandlas till kontanter hos hälaren", skriver Ulvaeus.

Abba-rikingen vänder sig också mot att kontanter är ohygieniska:
"De kryllar av bakterier, och de svenska kontanterna är bland de värsta i Europa. 

På nyöppnade Abba the Museum finns ingen möjlighet att betala med kontanter. Besökarna möts av skyltar med Abba-medlemmens vision om ett kontantlöst samhälle och uppmanas betala med kort.

Enligt Ulvaeus är det bara 1 procent av besökarna som inte har något betalkort. En del ryssar och tyskar knorrar när de kommer till museet och måste använda kort. Enligt Ulvaeus beror det på att kortanvändare i de länderna - till skillnad från i andra länder - får betala en procentuell andel av summan till kortutgivarna. 

Att den svarta sektorn skulle vara oljan i den vita ekonomins maskineri håller Björn Ulvaeus överhuvudtaget inte med om. Han menar att svensk statsförvaltning och svenskarnas inställning är unik. "Vi behöver inte den typen av olja." 

Kanske har Björn Ulvaeus en åsiktsfrände i Christer Gardell som lobbar hårt för att säkerhetsjätten G4S, som Cevian är storägare i, ska göra sig av med kontanthanteringsdelen. Läs mer här

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST