Fotograf: Dmitry Lovetsky

Sverige överlägset på sociala innovationer

När tunga Europeiska investeringsbanken utser unionens bästa sociala innovationer kniper svenska projekt både första och andra platsen.

Europeiska investmentbankens institut har utsett vinnarna i Social Innovation Tournament, en tävling mellan Europas bästa sociala innovationer. Både första- och andrapriset gick i år till projekt hemmahörande i Sverige: inBelly och Mattecentrum. Vinnarna presenterades i torsdags under en ceremoni i Budapest.

Förstapriset i Europeiska investeringsbankens tävling gick till inBelly, en webbtjänst och app, skapad av Kristina Saudargaite, där man kommer åt en databas som listar olika länders regelverk för tillsatser samt vetenskapliga artiklar. 

När du skannar en produkt med streckkodsläsaren i inBelly-appen visas en symbol om produkten innehåller tillsatser kan vara skadliga. Användaren kan därefter få information vilka hälsorelaterade effekter tillsatserna kan ha samt om de är förbjudna i något land. Samtidigt får producenterna ett incitament för producenter att ta bort skadliga tillsatser ur sina produkter.

Andrapristagare är Mattecentrum, en ideell förening grundad av Johan Wendt, som ger barn och unga läxhjälp i matematik, helt gratis.

Mattecentrum driver räknestugor i 23 städer som varje vecka besöks av över 4000 elever. Via onlineverktyget Matteboken.se studerar ca 150 000 elever regelbundet matematik.

I början av oktober delade Veckans Affärer för sjunde året i rad ut Social Capitalist Award, Sveriges främsta utmärkelse till förebilder som byggt upp verksamheter som bidrar till att lösa samhällsproblem. 

I kategorin Samhällskapitalist 2013 vann Stefan Krook, mannen bakom bolag som GodEl och GodFond samt det relativt nystartade Kivra som med en säker, digital brevlåda i mobilen ska utmana Posten.

I kategorin Samhällsentreprenör 2013 vann Soledad Piñero Misa, grundaren av Retoy, leksaksföretaget som inte säljer några leksaker.

Läs mer om Stefan och Soledad och deras gärningar här:
"Egoistiska bolag har ingen framtid" 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.