Fotograf: Janerik Henriksson/Scanpix

Hugg in: Smörgåsbord med oktobers 10 toppaktier

Nu är det oktober och månadens tio mest aptitretande aktier är serverade. Det är bara att plocka själv.

Fortsatt uppåtgående börser under september och lägre än väntad makrostatistik gör att Avanza frågar sig om inte aktiemarknaden spänt bågen lite väl hårt inför de kommande niomånadersrapporterna.

Avanza är fortsatt långsiktigt positiv till aktier, men banken väntar sig kortsiktiga besvikelser som särskilt beror på det negativa sentimentet i de konjunkturkänsliga verkstadsbolagen. Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin föll 6,5 enheter i september till en nivå långt under det historiska genomsnittet, enligt Konjunkturinstitutet.

Ett av verkstadsbolagen Avanza fortsätter att tro på är fordonsunderleverantören Haldex, som upplyste om att efterfrågan är trög i USA. Haldex har varit på Avanzas lista över tio köpvärda aktier sedan februari, och sedan dess har aktien stigit 33 procent inklusive utdelning, jämfört med uppgången på 14 procent för börsens breda index. Avanza bedömer att aktien är attraktivt värderad relativt de vinstökningar som väntas de närmaste åren, och fortsätter därför att tro på Haldex på lång sikt. Men med tanke på varningar i nyhetsflödet om att aktiemarknaden har för höga förväntningar på kort sikt tar Avanza bort aktien från listan.

Istället får en annan cyklisk aktie, it-konsulten HiQ, ta plats på listan. Den generella börstrenden för it-konsulter har varit raka motsatsen till industribolagen, menar Avanza. Aktiemarknaden är inställd på en svag marknad, men konsultsektorn ligger relativt tidigt i konjunkturen och den senaste makrostatistiken tyder på att det har börjat ske, skriver Avanza.

Dessutom har just HiQ en generös utdelningspolitik: bolaget delar ofta ut i stort sett hela vinsten, vilket med dagens prognosförväntningar och aktiekurs pekar på en direktavkastning kring 6 procent, enligt Avanza.

Så här skriver Avanza om sina tio köpfavoriter i oktober:

1. HIQ:  En it-konsult en historia av hög lkönsamhet och generös utdelning. Vi ser goda möjligheter att konsultmarknaden börjar återhämta sig och i det läget är HiQ ett attraktiv val.

2. JM: Efterfrågan på JM:s bostäder stärks allt mer, framför allt i Stockholm. Lönsamheten överraskar positivt och vd Johan Skoglund signalerar nu att fokus ligger på ökad produktion.

3. Proffice: Det första halvåret har varit svagt för bemanningsföretaget men ledningen noterar en viss ljusning på marknaden. Med genomförda besparingar ser vi aktien som fortsatt köpvärd. Bolaget verkar i en bransch som ligger tidigt i konjunkturcykeln.

4. Bilia: Även om efterfrågan på bilar inte varit så stark i år så ser Bilia ljusare på hösten. Dessutom har serviceverksamheten, den del där företaget har sin största intjäning, utvecklats desto bättre. Bolaget har också en hög utdelningsnivå.

5. Teliasonera: Vi väntar oss ingen spektakulär tillväxt de närmaste åren men däremot en mer generös utdelningspolitik som kan resultera i en hög direktavkastning de närmaste åren.

6. Betsson: Efter lite tvekan i marknaden har aktien haft en god utveckling senaste tiden. DEn generösa utdelningspolitiken och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas bidrar till utvecklingen.

7. Swedbank: Var den bank som stack ut som mest på den positiva sidan i våras och halvårsrapporten visade en fortsatt god kapitalisering som möjliggör fortsatt generös utdelningspolitik.

8. New Wave: Varumärkeskonglomeratet har dragit ned på kostnaderna och med stigande efterfrågan finns ett rejält utrymme för lönsamhetslyft. Vi väntar oss att första halvåret kommer att förbli trögt men att andra halvåret kommer att se betydligt bättre ut.

9. Hennes & Mauritz: Även om det svänger mellan kvartalen levererar klädkedjan attraktiv och tämligen konjunkturokänslig tillväxt över tiden. Aktien hade släpat efter börsindex men har tagit en rejäl revansch efter en senaste starka rapporten.

MISSA INTE: "Dystert slut för H&M-arbetarna"

10. Doro: Efter ett lite motigt fjolår har Doro levererat starka rapporter. Vi ser utsikter till fortsatt förbättring under 2013 och framåt med stöd av lanseringar av nya produkter.

Banken varnar att deras tips på tio köpvärda aktier inte ska ses som en sammanvägd portfölj, utan som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt.

LÄS MER: "Superaffären gör svenskarna till miljardärer"

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.