Fotograf: Björn Larsson Ask

Ikea i ny solsatsning: "Fri el efter sju år"

Även Ikea vill slå sig in på den växande marknaden för grön energi. Möbeljätten är nu den första vanliga återförsäljaren att saluföra solpaneler till vanliga konsumenter.

Solpanelerna ska säljas i Ikeas 17 varuhus i Storbritannien, där konsumenterna erbjuds subventioner för att öka produktionen av grön energi och för att minska landets koldioxidutsläpp. Den brittiska marknaden för solpaneler är liten i förhållande till länder som Tyskland och Spanien, men ökar stadigt.

Som svar på det ökande efterfrågan för hållbara produkter undersöker Ikea nu vilka andra marknader som blir kandidater för det nya initiativet, skriver Wall Street Journal. Bolagets hållbarhetschef menar att Ikea satsar på att göra initiativet till "en riktig affär".

Solpanelerna tillverkas av det kinesiska företaget Hanergy. Ett svart standardpaket med 3,36 kilowatt kostar 5 700 brittiska pund, nästan 59 000 kronor. Konsultation, designtjänster, installation, underhållning och energibevakningstjänster ingår.

"Bara under de senaste åren har priserna på solpaneler fallit, så det är ett riktigt bra pris nu", säger Steve Howard till AP. "Det är rätt tid att satsa för konsumenterna".

Enligt honom kommer investeringen att betala sig på sju år för ett genomsnittligt hushåll.

"Det här är en jättebra deal", säger han. "Om du kommer att vara i ditt hus så länge kommer din energi att bli gratis efter sju år".

Relaterade artiklar


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.