Tragedin gjorde henne rik

Bakom hennes förmögenhet finns en tragedi och hon kallas för USA:s elakaste miljardär. Nu är hon världens rikaste kvinna och fömögenheten växer ständigt - hittills i år har den ökat med 350 miljoner dollar.

Christy Walton, född 1955, gifte in sig i familjen Walton som äger detaljhandelsjätten Walmart. När hennes make, John Walton, dog i en flygolycka i nationalparken Grand Teton i USA, tillföll arvet Christy Walton.

John Walton var en av sönerna till Walmart-grundaren Sam Walton och arvet efter John landade på 16 miljarder dollar. Men aktierna i vinstmaskinen Walmart har sedan dess ökat hennes förmögenhet väsentligt. Enligt Forbes har hon idag 35 miljarder dollar, ungefär 230 miljarder kronor, vilket gör henne till världens rikaste kvinna och världens sjätte rikaste person totalt. I år har utdelningar efter skatt på totalt 350 miljoner dollar tillfallit henne.

MISSA INTE: "Hon blev miljardär rekordfort"

I övrigt har hon investerat i solbolaget First Solar och familjen Walton kontrollerar banken Arvest. Av tidningen The Independent utnämndes hon till Amerikas elakaste miljardär men hon kallas även för filantrop. Förutom att donera pengar till republikanska politiker har hon även donerat till konstinstitut och i organisationer som undervisar barn i långinkomstfamiljer. Tidskriften Condé Nast Portfolio magazine uppskattar att hon under åren 2002-2006 gav bort totalt 3,5 miljoner dollar.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.