Det säger vd:n som dumpade alla sina aktier

För en vecka sedan sålde Precise Biometrics vd Thomas Marschall hela sitt innehav i fingeravtrycksbolaget. Så sent som i Veckans Affärers upplaga från den 12:e september berättade han att han räknade med fler än två miljarder mobiler med biometrilösningar inom ett par år och att det är Apple som driver utvecklingen.

Han är dansken med bakgrund från bland annat rederijätten Mærsk som rattat Precise Biometrics sedan 2006 och som nu ser fram emot skördetid.

MISSA INTE: "Gör som vd:n - sälj!"

Hur märker ni att biometri, speciellt fingeravtryckslösningar, håller på att slå igenom inom konsumentelektronik?
"Biometri har ju varit på väg att slå igenom under många år och kanske har det tagit lite längre tid än en del trodde, det är 5-6 år sedan biometriska lösningar började dyka upp på pc-marknaden. Men ända sedan Apple köpte upp Authentec (ledande biometriföretag, VA:s anm.) förra året har aktiviteten varit mycket hög. Det är inte ofta som en ledande spelare bara försvinner från en marknad, som blev fallet när Authentec blev en del av Apple och tackade nej till andra kunder. Dels visade det att Apple har väldigt seriösa avsikter inom biometri, dels tvingade det flera av Authentecs befintliga kunder att söka andra leverantörer. Det är utan tvekan det största som har hänt på biometrimarknaden."

"Jag tror att det framtida scenariot kommer att påminna lite om när pekskärmen slog igenom, från ingenting till att man i dag knappast kan tänka sig en smart mobil eller surfplatta utan pekskärm. Mycket kommer att avgöras inom de närmaste nio månaderna."

Ledde Authentecuppköpet till nya, konkreta affärer för er?
"Det var flera av Authentecs tidigare kunder som kontaktade oss och det har lett till konkreta affärer, ja."

Ni satsar på mobilskalet Tactivo som innehåller en fingeravtryckssensor och som hjälper företag och myndigheter att höja säkerheten när anställda arbetar från mobila enheter, blir det inte överflödigt när fingeravtryckssensorer integreras direkt i mobil och surfplatta?
"Inte alls, det vore det bästa som kunde hända oss. Konsumentbiometri kommer att handla mer om bekvämlighet än om säkerhet till att börja med. Tactivo kan läsa både fingeravtryck och smarta kort (med chip, VA:s anm.), vilket ger en mycket högre säkerhetsnivå."
"Men i den här branschen kan man aldrig ha ens ett femårigt perspektiv på hård-vara, det hade varit en lyx! Dessutom har vi en licensaffär, där vi till exempel anser att vi har den starkaste algoritmen för igenkänning av fingeravtryck på marknaden, som kommer att ge oss ökade intäkter när efter-frågan tar fart."

Häromveckan licensierade ni ut er algoritm till Fingerprint Cards, vad betyder den affären?
"Den är mycket betydelsefull. Vi kan se att fler än två miljarder mobila enheter kommer att ha biometrilösningar inom ett par år. Apple (med Authentec) kanske tar 20-25 procent av den marknaden, vi tror att Fingerprint Cards har goda förutsättningar att leverera till en betydande del av den övriga marknaden. De fokuserade tidigt på energisnåla lösningar, som är helt centrala pc, och har ett försprång."

Vilket värde har då algoritmen av den totala affären?
"Vi kan väl säga runt 2-3 procent."

Skissa på hur biometri har förändrat världen och våra liv inom 5-10 år.
"Om fem år tror jag inte att du kommer att behöva lösenord. Du kan välja säkerhetslösningar som passar dig och fingeravtryck kommer att vara en viktig del av det på grund av relativt låga kostnader och hög prestanda."

MISSA INTE: "Vd dumpar alla aktier i årets börsraket" 

VA CASE: "Upp till bevis för biometribolagen"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.