En av världens mest inflytelserika Fotograf: Wikimedia

Hon blev miljardär rekordfort

Hon var 25 år och jobbade som dörrknackande försäljare när hon fick guldidén som förändrade allt - nu är hon den kvinna som tjänat sina miljarder snabbast någonsin.

Sara Blakely, idag 42 år, är den yngsta kvinnan genom tiderna som blivit miljardär utan att ärva pengarna. Enligt hemsidan Celebritynetworth tog det mindre än tio år för hennes startkapital på 5 000 dollar att växa till en miljard dollar.

Men vägen till förmögenheten har inte varit spikrak, även om det har gått fort. Efter högskolestudier drömde hon om att bli advokat men hon klarade inte inträdesproven. Därefter jobbade hon ett tag som värd på Disney Land och prövade även lyckan som ståuppkomiker.

MISSA INTE: "Det är så himla enkelt att bli miljonär"

När Sara Blakely var 25 år gammal gick hon från dörr till dörr för att sälja faxapparater. Hon var en duktig försäljare men hon störde sig på uniformen som hon tvingades bära. Det födde idén som skulle komma att förändra allt. Vid sidan av dörrknackarjobbet drog hon igång företaget Spanx. 

Efter några tuffa år kom ett stort lyft för hennes företag när tv-kvinnan Oprah Winfrey berättade att Spanx, kroppsformade underkläder som inte syns igenom ytterkläderna, var hennes favoritprodukt. Idag omsätter Spanx flera miljarder dollar och Sara Blakely äger fortfarande 100 procent av företaget.

Och framgångssagan verkar fortsätta. Blakely har bland annat figurerat på Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer. Tillsammans med många andra miljardärer så som Bill Gates och Warren Buffett har hon lovat att ge bort hälften av sin förmögenhet till välgörenhet.

INSPIRATÖREN: "Mitt mål var att omsätta minst 100 miljoner kronor innan jag fyllt 30 år"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST