Fotograf: Scanpix

Fossil energi får glödhet konkurrent

Sol Voltaics har säkrat finansiering för att fortsätta utveckla företagets senaste innovation Solink, teknik som gör det möjligt för solpaneler att konvertera mer av solens ljus till energi än de gör idag.

Sol Voltaics har samlat in 102 miljoner kronor, då lånet från Energimyndigheten på 41 miljoner kronor kompletterades med färskt kapital på cirka 61 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Den nya finansieringen kommer att göra det möjligt att pilotproducera Solink.

SOLCELLER: "Om Obamas besök: 'Vi är stolta så vi spricker!'"

Solink är en galliumarsenidtillsats för kristallint kisel eller tunnfilm som gör det möjligt för solpaneler att konvertera mer av solens ljus till energi än de gör i dagsläget. Nanotrådar växer fram på guldpartiklar som svävar i het gas, enligt Ny teknik.

När trådarna blandas med en vätska och denna blandning sedan läggs på solpaneler ökar modulens kapacitet med 25 procent, vilket enligt Ny teknik gör solcellerna effektiva nog att konkurrera med fossil energi.

Dessutom reducerar Sol Voltaics innovativa sätt att producera nanomaterial kostnaderna för att framställa materialen samtidigt som det ökar likformigheten och produktionsvolymen.

Vi kan producera dem i stor skala till ett lågt pris, och det kan ingen annan , har Erik Olsson, affärsutvecklare på Sol Voltaics, sagt till Ny teknik.

Medan de senaste årens solcellsprisras enligt Ny teknik försatt många företag i ekonomisk kris säger Sol Voltaics vd David Epstein till Ny teknik att företagets nya teknik kan hjälpa modultillverkarna att bli lönsamma.

KRÖNIKA: "Fanken också, Fälldin"

Sol Voltaics siktar på att ha funktionella solceller gjorda med nanotrådar av galliumarsenid att demonstrera till slutet av 2013. Kommersiell produktion av Solink-förstärkta solceller ska börja 2015 och röra sig mot volymproduktion 2016.

MISSA INTE: "Splitter ny militär teknik kan bli din nästa år"

Det nya kapitalet som möjliggör utvecklingen kom främst från Umoe, ett Norgebaserat investeringsbolag som även i tidigare stadier bidragit till Sol Voltaics. Umoe är nu en av företagets största ägare tillsammans med Industrifonden, Nano future invest och Foundation asset management.

Kombinationen av energibrist världen över och den globala uppvärmningen uppvisar en unik långsiktig möjlighet att kapitalisera på trenden mot alternativ energi , säger Jens Ullveit-Moe, vd för Umoe, i ett pressmeddelande. Tekniken som Sol Voltaics utvecklar lovar att skapa störningar i solenergimarknaden. Umoe är stolt att vara en av Sol Voltaics största finansiärer .

MISSA INTE: "Tanka mobilen med vatten"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Tipset: Dags att köpa kvalitetsbolaget som rasat 30% på ett år
  2. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  3. Teslas aktie är på väg mot kollaps, enligt Goldman Sachs och JP Morgan
  4. Ren luft håller på att bli sällsynt lyxvara: Nu andas bara 5 procent av jordens befolkning in det
  5. Bli din egen boss! Träna upp dolda superkraften du bär inom dig
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  4. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: