Fotograf: Scanpix

Fossil energi får glödhet konkurrent

Sol Voltaics har säkrat finansiering för att fortsätta utveckla företagets senaste innovation Solink, teknik som gör det möjligt för solpaneler att konvertera mer av solens ljus till energi än de gör idag.

Sol Voltaics har samlat in 102 miljoner kronor, då lånet från Energimyndigheten på 41 miljoner kronor kompletterades med färskt kapital på cirka 61 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Den nya finansieringen kommer att göra det möjligt att pilotproducera Solink.

SOLCELLER: "Om Obamas besök: 'Vi är stolta så vi spricker!'"

Solink är en galliumarsenidtillsats för kristallint kisel eller tunnfilm som gör det möjligt för solpaneler att konvertera mer av solens ljus till energi än de gör i dagsläget. Nanotrådar växer fram på guldpartiklar som svävar i het gas, enligt Ny teknik.

När trådarna blandas med en vätska och denna blandning sedan läggs på solpaneler ökar modulens kapacitet med 25 procent, vilket enligt Ny teknik gör solcellerna effektiva nog att konkurrera med fossil energi.

Dessutom reducerar Sol Voltaics innovativa sätt att producera nanomaterial kostnaderna för att framställa materialen samtidigt som det ökar likformigheten och produktionsvolymen.

Vi kan producera dem i stor skala till ett lågt pris, och det kan ingen annan , har Erik Olsson, affärsutvecklare på Sol Voltaics, sagt till Ny teknik.

Medan de senaste årens solcellsprisras enligt Ny teknik försatt många företag i ekonomisk kris säger Sol Voltaics vd David Epstein till Ny teknik att företagets nya teknik kan hjälpa modultillverkarna att bli lönsamma.

KRÖNIKA: "Fanken också, Fälldin"

Sol Voltaics siktar på att ha funktionella solceller gjorda med nanotrådar av galliumarsenid att demonstrera till slutet av 2013. Kommersiell produktion av Solink-förstärkta solceller ska börja 2015 och röra sig mot volymproduktion 2016.

MISSA INTE: "Splitter ny militär teknik kan bli din nästa år"

Det nya kapitalet som möjliggör utvecklingen kom främst från Umoe, ett Norgebaserat investeringsbolag som även i tidigare stadier bidragit till Sol Voltaics. Umoe är nu en av företagets största ägare tillsammans med Industrifonden, Nano future invest och Foundation asset management.

Kombinationen av energibrist världen över och den globala uppvärmningen uppvisar en unik långsiktig möjlighet att kapitalisera på trenden mot alternativ energi , säger Jens Ullveit-Moe, vd för Umoe, i ett pressmeddelande. Tekniken som Sol Voltaics utvecklar lovar att skapa störningar i solenergimarknaden. Umoe är stolt att vara en av Sol Voltaics största finansiärer .

MISSA INTE: "Tanka mobilen med vatten"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Scooter-ekonomin exploderar – därför flockas entreprenörer och riskkapital kring sparkcyklarna
  2. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”
  3. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  4. Tre aktier att köpa nu – och en med röd varningsflagg
  5. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  1. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  2. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  3. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. Kvinnan bakom miljardbolaget Linas Matkasse: ”Att bli entreprenör fanns inte i min sinnevärld”

För dig som prenumerant