Är Johan Beckmann Sveriges smartaste kapitalist? Fotograf: Charlie Neibergall

Han vill ladda Afrikas landsbygd

När Johan Beckmann reste runt i Afrika fick han upp ögonen för att hälften av befolkningen ägde en mobiltelefon när bara 15 procent har el. Men en sak fanns i överflöd - solsken.

Powerfy grundades av Johan Beckmann i oktober 2009 och erbjuder via lokala entreprenörer solcellsladdare till mobiltelefonanvändare i utvecklingsländer, där en halv miljard mobiltelefonanvändare saknar tillgång till elektricitet.

Johan Beckmann, som tidigare arbetat på IBM, fick idén till Powerfy när han reste runt i Kenya. Där såg han den outnyttjade potentialen som finns i IT och mobiltelefoni.

"I länder som Kenya är problemet inte längre att mobiltelefonerna är för dyra eller inte fungerar. Problemet är att laddningsmöjligheterna är begränsade", förklarar Johan Beckmann och berättar att hälften av alla invånare i Östafrika snart äger en mobiltelefon samtidigt som endast 15 procent har tillgång till elektricitet.

Hans förhoppning är att Powerfy inom tio år kan ge laddningsmöjligheter till åtta miljoner människor på Afrikas landsbygd.

"Men innan vi kan skala upp modellen måste vi först lösa problemet med finansiering. Många entreprenörer i utvecklingsländer har inte råd att investera i solcellsladdare. Allra bäst skulle det vara om vi kan inleda ett samarbete med en svensk bank som går in och ger mikrolån till våra lokala samarbetspartner. Då skulle fler slippa gå till grannbyn för att ladda sina mobiltelefoner", säger Johan Beckmann.

Social Capitalist Award 2013
För sjunde året i rad delar Veckans Affärer ut Social Capitalist Award, Sveriges främsta utmärkelse till förebilder som byggt upp verksamheter som bidrar till att lösa samhällsproblem. En jury har valt ut sex nominerade i två kategorier. Den 2 oktober utses två pristagare till Årets samhällskapitalist respektive Årets samhällsentreprenör.  

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant