Fotograf: Stefan Gustavsson/Scanpix

Tanka mobilen med vatten

Nu släpps världens första mobilladdare som aktiveras med vanligt vatten. Tekniken är baserad på bränslecellsteknik från KTH.

Man kan säga att laddaren Myfc Powertrekk drivs av vatten, luft och bränslepuck , säger Anders Lundblad, forskare och grundare till innovationsföretaget Myfc. Vattnet behöver inte ens vara helt rent, sjövatten går exempelvis bra att använda .

Laddaren kopplas till mobilen med hjälp av ett vanligt USB-uttag. Mikrobränslecellerna gör det möjligt att ladda mobilen i områden som saknar tillgång till ström.

MISSA INTE: "Därför ska du producera din egen el"

Vår uppfinning har stor potential att påskynda samhällsutvecklingen i tredje världen , säger Anders Lundblad. Där saknas elnät i stora områden, samtidigt som mobiltelefonen i de länderna fyller allt fler livsviktiga funktioner för befolkningen .

MISSA INTE: "Där ett sms är skillnaden mellan liv och död"

Andra potentiella kunder är friluftsentusiaster och biståndsarbetare.

Anders Lundblads vision för sitt företag är att kommersialisera den bränslecellsteknologin han studerat på KTH i 15 år för att bidra till en utveckling av framtidens miljöteknik.

MISSA INTE: "Om Obamas besök: 'Vi är stolta så vi spricker!'"

Vår lansering av laddaren kan ses som ett strategiskt steg för att öka acceptansen för användning av bränsleceller i samhället i stort , säger han, och noterar att bränsleceller idag används främst inom fordonsindustrin och till backupsystem för elförsörjning av sjukhus och kraftvärmeanläggningar. Han tillägger att laddarens dyra prislapp skulle minska vid massproduktion. Tekniken säljs redan till användare i Kina, Japan, USA och stora delar av Europa. Under våren 2013 ska den bli tillgänglig i Sverige via en näthandel.

MISSA INTE: "Splitter ny militär teknik kan bli din nästa år"

Bränsleceller ombildar vätgas, kemisk energi, till elektrisk energi i en process som enligt KTH:s pressmeddelande från torsdagen anses säker och miljövänlig. Den enda biprodukten från processen är vattenånga. Systemet är passivt och innehåller inga fläktar eller pumpar: det finns endast ett membran för protonutväxling när väte och vatten blandas och skapar en elektrisk laddning.

Bränslecellsladdaren ska vara snabbare och mer pålitlig än solenergiladdare. Den kan användas för mindre elektronik som mobiler, GPS-enheter och kameror men är inte i nuläget stark nog för exempelvis bärbara datorer.

Laddaren kan ses som ett första steg mot målet att bygga in bränsleceller direkt i bärbara datorer , säger Anders Lundblad.

Laddaren var ett av de banbrytande svenska forskningsprojekten som Barack Obama tittade på när han besökte KTH på onsdagen.

LÄS MER: "Obama till KTH under Sverigebesöket"

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  2. Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden
  3. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  4. Svenska solpaneler för ditt hustak är knappt synliga för ögat
  5. Jordskredsseger för AI i tävling mot toppjurister - löste komplicerad uppgift över 90 minuter snabbare
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  4. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: