Stora Enso fifflar med redovisningen

Stora Enso pressade koncernredovisningschefen att mörka enorma förluster för att kunna betala ut stora utdelningar till ägarna. Det hävdades i SVT:s "Dokument inifrån" igår.

Det hela började år 2000 med köpet av Amerikanska Consolidated Papers, som gått till historien som svenskt näringslivs sämsta affär någonsin. Affären resulterade i miljardförluster för Stora Enso, något som initierade en rad försök från ledningens sida att mörka företagets dåliga resultat.

Koncernredovisningschefen Gerard Goodwyn pressades att använda kreativ bokföring, i syfte att göra olagliga utdelningar till ägarna. I hemlighet sparade Goodwyn sina egna siffror, och nu går han till attack mot Stora Enso.

Redan under sin tid som koncernredovisningschef valde Goodwyn att gå emot ledningen med Markus Wallenberg i toppen, trots den risk det innebar för honom. Han blev utstött från bolaget, sjukskrev sig för depression och fick till sist sparken.

Goodwyn har anmält händelserna till Finansinspektionen i Finland, där Stora Enso har sitt huvudkontor, men hittills inte blivit några juridiska påföljder för företaget.

MISSA INTE: Trots kritiken - Stora Enso storsatsar i Kina


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.