Fotograf: Thomas Oneborg/TT

Margot Wallström: "Jag måste ju försörja mig"

Margot Wallström lämnar politiken - för att bli mångfalds-direktör på Postkodlotteriet. I en exklusiv intervju med VA berättar hon om tjafset i EU-politiken, kritiken kring hennes nya lotteriuppdrag och varför hon självklart vill kvotera till bolagsstyrelser.

Dags att komma hem, ja. Dags att ta nästa kliv. Näringsklivet. Nja. Margot Wallström vägrar låta sig definieras av branscher och titlar. "Jag har kommit till en punkt där jag kan välja innehåll och låta sakfrågorna styra vad jag vill syssla med", säger hon.

Nu väljer hon att "driva kampanj" för mångfald och tolerans tillsammans med Postkodlotteriet. Ett jobb som i medierna kritiserats för att vara för lättviktigt för en av Sveriges populäraste politiker när hon nu väljer Värmland och familjen före den internationella toppkarriären ute i stora världen.

Margot Wallström håller - föga förvånande - inte med.

Sverigedemokraternas opinionssiffror, polisens uppmärksammade Revaprojekt och Bästa Beatrice-debatten samt migrationsminister Tobias Billström uttalande om vem som gömmer flyktingar talar om var frågan står i vår samtid.

"Jag kan inte tänka mig något viktigare just nu", säger hon, som fram till i somras var FN:s särskilda sändebud med uppdraget att få slut på sexualiserat våld som systematiserat vapen i krig.

Att fortsätta där var dock inte ett alternativ. När hon fick jobbet var det viktigaste avtalet, det med familjen, på två år. Inte mer. Efter tio år i Bryssel ville maken och sönerna hem till Värmland. Margot Wallström fick två år på sig i FN och New York.

Efter 13 år utomlands är det dags att bygga en ny karriär i Sverige. Under utlandsåren ryckte socialdemokratiska partiet i henne lite titt som tätt. Men Wallström är inte en kvinna som lydigt kommer när andra kallar. Inte ens när Berit Andnor ringde för att be henne ta "det finaste uppdrag en socialdemokrat kan få", då när Håkan Juholt mer eller mindre kuppade igenom hela partistyrelsens avgång efter valförlusten 2010. Kanske är det den kalla handen som gjort att jobberbjudandena från det hållet nu inte haglat. Inte för att det bekommer henne särskilt.

Hittills har hon njutit av att ha egen tid och ideella uppdrag. Rätt många föreläsningar om FN-uppdraget har det också blivit. Men i början av hösten startade hon ett aktiebolag, Lydia Consulting, som blir grunden för hennes fortsatta verksamhet.

På visitkortet står det ordförande Lunds universitet. Det är det första professionella uppdrag hon tagit på sig. Den 25-procentiga tjänsten som mångfaldsdirektör på Postkodlotteriet är det andra. Ett tredje är styrelseuppdraget i finansmannen László Szombatfalvys nya stiftelse för att "förbättra världens förmåga att lösa världens kriser", som blev officiellt i påskveckan.

Margot Wallström sällar sig alltså till raden av ex-politiker som blir egenföretagare. Det stör henne inte det minsta. Däremot verkar det reta andra. En rad socialdemokrater (alla män) öste galla över hennes nya uppdrag på spelbolaget i Expressen när det blev känt.

LÄS MER: "En kvinna ska veta sin plats"

"Folk får förstås tycka vad de vill. Men jag kan inte bry mig mindre om vad de säger. Jag måste ju försörja mig. Vad tror du att de sagt om jag levt på pension? Det är ju helt absurda kommentarer! De har inte ens brytt sig om att ta reda på vad jag ska göra", säger hon.

Så vad ska hon göra på Postkodlotteriet?
"Jag lånar ut mina tjänster för att jobba med ett mångfalds- och toleransprojekt tet, vilket ger företagen stora fördelar."

Så varför sker det inte redan?
"Brist på mod. Bekvämlighet. Kanske också traditioner och fördomar", tror hon och berättar om när hon skulle resa till Afrika med den rullstolsburne läkaren Claes Hultling som avkrävdes ett dussin läkarintyg för att få gå ombord på planet.

"Det hjälpte inte att han kunde visa att han hade ett hundratal flygresedagar om året, de kunde inte 'ta ansvar' för honom. Då ser man hur diskrimineringen tar sig uttryck i det vardagliga livet. Gång på gång har människor stora hinder att övervinna." Botemedlet är mötesplatser. "För att tolerans handlar om att fördra och kanske rentav lära sig uppskatta att vi är olika - och så kommer det att vara. Och att det finns en enorm rikedom i det."

Hur ser du på risken att det bara blir prat av alltihop?
"Det börjar alltid där, med att se en annan människa i ögonen och verkligen lyssna på vad den har att säga."

Men Margot Wallström ser också framför sig praktiskt arbete. Äldre kvinnor med sjal som bakar bröd på internetkafé tillsammans med urvärmlänningar som säljer kaffe och mackor till flyktingar som söker igenom nätet efter försvunna släktingar, eller själva lär sig svenska när de hjälper traktens tonåringar med matteläxan.

Hon pratar länge och engagerat om vad som är möjligt att göra, vad hon vill åstadkomma med de 60 miljoner som satsningen innebär. Så tystnar hon, och säger igen, apropå ideologer som anser att hon "kastar bort sin begåvning":

"Jag tycker ju att detta är världens chans. Jag får tillfälle att vara med och påverka i en mycket angelägen fråga. Och det med stora resurser. Det är... oemotståndligt faktiskt."

Uppenbarligen har det retat upp hennes forna lagkamrater i den social-demokratiska rörelsen: hon tackar nej när partiet kallar, men låter sig "säljas ut som affischnamn" till ett spel- och lotteriföretag som anses dupera svenska folket med sin välgörenhetsprofil så till den grad att det snarast uppfattas som en välgörenhetsgrossist. Hon, som föreföll vara den perfekta frälsaren, ren från inrikespolitiska intriger och ränkspel, torde ha alla möjligheter att ena och samla partiets olika generationer och falanger. Dessutom med statushöjande EU-erfarenhet. Så säger hon nej. Det är svårt att förlåta. Även Margot Wallström tycks ha lite svårt med det, även om hon vet att det var rätt.

"Det finns en sorg i att inte leva upp till folks förväntningar. De tror ju och vill att jag ska göra detta bra. Att svika deras förtroende, det är det svåraste. Men man ska inte tvinga sig till något för att någon annan vill. Då blir det fel.".

Den tråden lyser än rödare i hennes nya konsultkarriär. Hon tänker ta uppdrag där hon får påverka i frågor som känns intressanta och viktiga. Tillsammans med dem som vill samma sak och har pengar för att genomföra det. Organisation eller företag är egalt. Men utanför partipolitiken, "det tåget har gått", säger hon.

"Innehållet är det viktiga för mig. Mitt FN-uppdrag ligger fortfarande nära. Jag letar också efter arbetsuppgifter i klimatfrågan. Det tycker jag faktiskt är en plikt."

Margot Wallström drar lite i sin kofta och för handen genom den ljusa luggen. Med sin sjungande norrländska förefaller hon så helylle som någon kan bli. Men få människor är antingen eller, de flesta rymmer många sidor. I fjol kom hennes biografi, skriven av författaren Bengt Ohlsson, på uppdrag av Brombergs förlag. Det ser ut som en tanke att boken just släppts som pocket. Nu när hon ska bygga en ny del i sitt arbetsliv. Men den tanken har aldrig funnits, enligt Wallström.

"Meningen var att den skulle komma ut under EU-tiden. Det har egentligen inte funnits en reell deadline."

Arbetet med boken inleddes för över fem år sedan. Från början var det meningen att hon skulle skriva själv, men det var svårt. Framför allt tog det tid och energi som den dåvarande EU-kommissionären inte hade. Förläggaren Dorotea Bromberg och Margot Wallström började spåna författare och när det till slut landade på Bengt Ohlsson blev det hans tidsramar som styrde projektet.

Helylleattityd och trovärdig. Men också en van kommunikatör och omvittnat vass strateg. Margot Wallström har haft fler strängar på sin lyra än vad många tror. Till exempel har hon jobbat på bank som kamrer och hon gjorde sin politiska gröntjänst som kringresande SSU-klubbs-entreprenör. Hon var dessutom "riktig" entreprenör i början av 1990-talet.

"Jag startade faktiskt TV4 Värmland", minns hon förtjust. "Det var jättespännande, vansinnigt kul."

År 1992 regerade Carl Bildt Sverige och TV4 fick sändningstillstånd och började rulla ut sin lokal-tv-satsning. Ett gäng lokala tv-produktionsbolag anställde Margot Wallström som vd för lokal-tv-projektet. Uppgiften rörde allt som måste göras för att starta en tv-kanal, från förhandlingar om sändningstider med TV4 till att rekrytera unga, drivna medarbetare.

År 1994 vann Socialdemokraterna valet och Margot Wallström blev kulturminister. Efter två år som kulturminister och två år som socialminister fick hon nog. Av partipolitiken, men framför allt av Göran Persson. Inte för att hon själv gärna för det på tal, men man behöver inte leta länge i tidningsarkiven för att minnas de infekterade striderna. Och Margot Wallström sitter som sagt inte kvar där man sätter henne.

I stället tog hon med sig familjen till Sri Lanka för ett kommunikationsjobb på organisationen Worldview. Men det blev bara ett år, för utrikesminister Anna Lindh övertalade Göran Persson att göra Margot Wallström till svensk EU-kommissionär. Första perioden hade hon miljöområdet och fick borra ner sig i de hållbarhets- och klimatfrågor hon nu vill jobba vidare med.

Att företagen i näringslivet börjar ta ansvar är positivt, även om det fortfarande förekommer en hel del "greenwash".

"Men vi har inte förstått läget fullt ut. Det finns fortfarande folk som tror att det går att undvika effekterna av klimatförändringarna. Så är det inte, vi vet att vi är på väg i full fart utför branten. Nu handlar det om hur vi ska anpassa oss."

Det finns inga genvägar. Energiförsörjningen, transportsystemen, konsumtionsmönstren. Margot Wallström börjar räkna på fingrarna, men går snart rakt på när jag ställer den ständiga följdfrågan "Hur?".

"Vilken gemensam dröm har vi om vårt samhälle? Vi lever ju med myten om den eviga tillväxten, den driver oss. Tänk om vi måste ompröva den?" frågar hon uppenbart retoriskt och levererar svaret direkt:

"Vi måste det. Och det är tungt för väldigt många. Men grundfrågan är: Hur använder vi planetens resurser? Återigen blir det att tänka på barn och barnbarn."

När det gäller socialt ansvar och frågan om mänskliga rättigheter har näringslivet inte kommit lika långt, anser hon. Men det börjar så smått sjunka in att förutsättningarna och kraven från samhället och konsumenterna har förändrats. Framför allt tror hon att alternativkostnaden, kostnaden och besväret det innebär att göra bort sig, driver företagen.

"Vad kostar det och vad händer när det upptäcks att du missköter dig? Det handlar om att undvika kostnader och negativ press."

Och det kan väl vara en nog så effektiv drivkraft, menar hon.

Som miljökommissionär gjorde Margot Wallström succé. Efter den andra perioden fick hon slutbetyget "en besvikelse" av The Economist. Då hade hon det betydligt mer otacksamma uppdraget att förklara EU:s demokrati för medborgarna. I synnerhet som intresset för nämnda demokrati hos makteliten i EU aldrig var särskilt stort. I svensk press blev hon "pr-kommissionär". Och nu kan det sägas:

"Det finns väldigt lite intresse för demokratisering från det styrande etablissemanget. Det är ju bekvämt att det är en liten elit som åker till Bryssel och fattar beslut."

Å andra sidan visar det sig nu vad demokrati, eller snarare brist på demokrati innebär, menar hon.

"Du ser nu vad som händer när det blir kris och medborgarna måste mobiliseras - då finns inte stödet där. Det ser vi nu exempel på i Europa, vi är tillbaka i en retorik som är väldigt allvarlig. Bara det att det i dag finns ett nazistparti i Grekland. Ett nazistparti. Det är djupt allvarligt."

Hon vill inte sia om framtiden varken för euron eller EU, men konstaterar kallt:

"Ingenting sker av sig självt. Människor måste ta ansvar och det kräver både vilja och mod. Precis som i projekt kring tolerans och mångfald, det kräver också vilja och mod att ta dessa debatter och föra de samtal vi måste föra."

Precis som makt förskjutits från Sverige till världen (även om inte demokratin hängt med) har makt förskjutits från politiken till ekonomin, anser Margot Wallström.

"Helt klart sker en maktförskjutning mot marknadskrafterna. Det är tydligt att politiken möjliggörs, eller begränsas av, om det finns en stark ekonomi."

"Jag menar att politikerna själva har avsagt sig väldigt mycket makt. Inte minst över ekonomin, vi låter marknadskrafterna ta över både här och där", säger hon.

"Det blir helt absurt, utvecklingen är väldigt sorglig. Visst kan marknadskrafterna användas för att styra utvecklingen, men det gäller också att bestämma vad de inte ska styra. Politikerna har hamnat helt i marknadstänkandets klor."

För att ha lagt politiken bakom sig förefaller hon väldigt engagerad. Margot Wallström ler. "Partipolitiken", rättar hon. "Jag är ju en politisk varelse."

Att denna politiska varelse har en ny arena blir tydligt när det är dags att bryta upp. "Jo, jag kan också säga det...det är lika bra att erkänna." Hon tar sats: "När det gäller jämställdhetsfrågor är jag för kvotering. Absolut. Det är den metod vi har som fungerar. Där det går tycker jag att vi ska använda oss av kvotering. Jag har aldrig förstått varför det skulle vara diskriminerande för kvinnor. Det är helt obegripligt."

Men vid nästa aktuella kvoteringsfråga, den så känsliga föräldra-försäkringen, slår partipolitiken till:

"Nej, jag vill inte ge mig in i den diskussionen."

Säger den tidigare socialministern som hellre diskuterar de ojämställda bolagsstyrelserna:

"Kvotering är en bra metod för kvinnorepresentation. Männen behöver hjälp med det, att man bestämmer att det är politiskt viktigt. Systemet är diskriminerande - där måste vi in och balansera."


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Vikande konjunktur och låga räntor får bostadsmarknaden att ljusna
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  4. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.