Miljardären Elon Mus räknar kreativt Fotograf: Mark Lennihan / Scanpix

Så ska Teslas kreativa matematik locka köpare

Med en innovativ finansieringsmodell lyckas Tesla Motors sänka den effektiva kostnaden för sin lyxbil till 500 dollar per månad - förutsatt att du värderar din tid till 140 dollar i timmen. 

Försäljningen av Tesla Motors elektriska sportsedan Model S har gått bra, men grundaren Elon Musk vill sälja ännu fler miljövänliga lyxbilar. Därför har han tagit fram en minst sagt innovativ finansieringsmodell som i ett slag lyckas förvandla månadskostnaden på 1252 dollar till ynka 500 dollar förutsatt att du värderar din tid till 140 dollar i timmen.

"Det kan faktiskt bli mycket lägre än så", sade Musk vid en presskonferens.
Bilföretaget lanserar den fantastiska finansieringslösningen stort och låter presumtiva köpare ta del av den otroliga uträkningen på sin hemsida.

Tesla utgår ifrån att du tidigare åkte 15000 Miles per år i en bil som klarade 19 Miles per gallon. Som Teslaägare sparar du då hela 284 dollar i månaden, jämfört med en traditionell bensindriven bil.

Elon Musk, som enligt Forbes är god för 2,4 miljarder dollar, går dessutom i personlig garanti för att Tesla-bilens andrahandsvärde är minst lika högt som värdet på en Mercedes S Class av motsvarande ålder. Denna garanti innebär enligt Tesla att du som köpare sparar 40 dollar i månaden.

Men den stora "vinsten" ligger i den tid du sparar genom att äga en Tesla, menar Tesla. Genom att du i vissa delstater tillåts åka i bussfiler (car pool lane) sparar du minst fem minuter per resa. Det innebär att du "tjänar" 233 dollar i månaden, förutsatt att du värderar din tid till 140 dollar i timmen. Som elbilsägare behöver du heller inte trängas vid bensinstationer, vilket sparar dig ytterligare en timme och 140 dollar i månaden.

Den kreativa finansieringen gör att den effektiva kostnaden för den eldrivna lyxen i slutändan landar på blygsamma 495 dollar per månad. Men det förutsätter förstås att du får betalt för varje timme du sparar, vilket torde vara få förunnat.

Dessutom blir bilen bara "billigare" ju högre du värderar din tid. Fakturerar du 325 dollar i timmen så blir den effektiva kostnaden 0 dollar i månaden.

Missa inte: "Elon Musk sågar kritiken mot den eldrivna lyxbilen"


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.