Tidigare vicepresident Dick Cheney gör tummen upp Fotograf: David McNew / Scanpix

Så mycket tjänade Cheney på kriget i Irak

Neville Chamberlains legendariska ordspåk "i krig finns inga vinnare" stämmer inte när det gäller Irakkriget. Där finns en tydlig vinnare -  före detta vicepresident Dick Cheney, vars bolag fått 39,5 miljarder dollar i krigskontrakt.

De tio största bolag som fått uppdrag relaterade till Irakkriget och åter-uppbyggnaden av landet, har tillsammans fått uppdrag värda åtminstone 72 miljarder dollar, rapporterar Financial Times.

Allra mest har KBR, tidigare känt som Kellog Brown and Root, tjänat på kriget. KBR var tidigare dotterbolag till Haliburton, som Dick Cheney varit vd för. Cheney var i sin tur vice president under George W. Bush och en strak förespråkare för USA:s militäragick intåg i Irak.

Haliburton uppges ha fått uppdrag värda åtminstone 39,5 miljarder dollar relaterade till kriget.Två kuwaitiska företag - Agility Logistics och det statligt ägda Kuwait Petroleum Corporation - är de andra och tredje största vinnarna på Irak-kriget. De fickkontrakt värda 7,2 respektive 6,3 miljarder varderda.

Missa inte: "De är USA:s 10 rikaste presidenter - genom tiderna"

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.