Fotograf: Paul Sakuma / Scanpix

Apple sänker Nasdaq

Efter att ett sjudagarsrally drivit upp S&P 500 till toppnoteringarna från 2000 och 2007 plockar vissa hem vinsterna. Nasdaq sänktes dessutom av tungviktaren Apples fortsatta kräftgång.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 15.40 upp 0,1 procent till indexnivån 14.463, medan det bredare S&P 500 backade 0,1 procent till 1.555. Nasdaq Composite var samtidigt ned 0,3 procent till 3.242. Omsättningen var 140 miljoner aktier på New York-börsen och 430 miljoner på Nasdaq. Bland sektorerna i det breda indexet gick råvarubolag starkast överlag. Teknologisektorn var samtidigt i botten.

Inom Dow Jones var läkemedelsbolaget Merck var bästa aktie, med en uppgång på 3,3 procent. Bolaget meddelade på tisdagen att det fortsätter med studier av sitt kolesterolsänkande preparat Vytorin, vilket skingrat viss oro bland investerare för att preparat ska vara hälsofarligt. Beskedet "antyder att det inte finns några säkerhetsrisker", kommenterade Mark Schoenebaum, analytiker vid ISI Group i New York, i ett brev till sina kunder.

Nasdaq sänktes samtidigt av tungviktaren Apple, vars aktie sjönk 1,4 procent.
Kursen tyngdes bland annat av analyshuset Jeffries sänkt sin riktkurs för Apple
till 420 dollar, från tidigare 500 dollar, efter på sänkta estimat över bolagets
Iphone-försäljning.

Dow Jones stängde för femte dagen i rad på nytt all time-high på måndagen, efter den längsta ihållande uppgången på nära ett år. S&P 500 noterades samtidigt 9 indexpunkter under sin toppnotering från 2007. Samtidigt har VIX, det så kallade rädsloindexet, sjunkit till de lägsta nivåerna på flera år. Enligt Marketwatch har flera strateger noterat att aktier ofta tenderar att vara känsliga för nedställ vid detta scenario.

"Vi närmar oss de historiska trippeltopp-nivåerna på S&P 500 och det skrämmer marknaden. Vissa tar hem vinsterna", kommenterade Louis de Fels, en fondförvaltare vid Raymond James Asset Management i Paris, till Bloomberg News, syftande på att S&P 500 nosar kring topparna från år 2000 och 2007.

Bolagsspecifikt lyfte detaljhandelskedjan Costco Wholesale 2,5 efter att ha
rapporterat att nettoresultatet under det andra kvartal som var 39 procent
bättre än nettoresultatet för motsvarande period i fjol.

Snabbmatskedjan Yum! Brands, som bland annat äger restaurantkedjan Kentucky Fried Chicken, var upp dryga 2 procent. Bolagets jämförbara försäljning i Kina minskade med cirka 20 procent under det första kvartalet, vilket var en mindre nedgång än analytikerna väntat sig.

På tisdagens statistikagenda visade ett index från NFIB, National Federation of Individual Business, att det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag förbättrats i februari jämfört med januari. Vidare steg den amerikanska detaljhandelns försäljning under vecka 10, jämfört med samma vecka förra året.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation tickade ned 3 punkter, till 2,02
procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.